Ασφυξία στα παιδιατρικά νοσοκομεία από το .. τσουνάμι ιώσεων σε μικρά παιδιά

Σε έξαρση συνεχίζουν να είναι γρίπη, κορονοϊός και άλλες ιώσεις στα παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να αφυκτιούν σε κάθε εφημερία. Τα εφετινά Χριστούγεννα δυστυχώς πολλές οικογένειες τα πέρασαν μόνες τους, στο σπίτι τους, λόγω ασθένειας των παιδιών που σε πολλές περιπτώσεις επεκτάθηκε και στους γονείς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατές οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα ήταν στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, το Σάββατο 24/12 εφημέρευε το Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” και η αναμονή παιδιών και γονέων ξεπέρασε τις οκτώ ώρες λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Από την εφημερία πέρασαν περίπου 700 παιδιά ώστε να εξεταστούν. Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν και μεταφέρθηκαν δίπλα, στο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, που ξεκίνησε τη δική του εφημερία. Η αναμονή ξεπέρασε τις πέντε ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Τη Δευτέρα 26/12, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, εφημέρευσε το Παίδων Πεντέλης το οποίο κατέγραψε πρωτοφανή προσέλευση και αναμονή για τα δεδομένα του. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στην εφημερία προσήλθαν περίπου 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών, κυρίως με ιώσεις, εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψη και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει: “ Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους, η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσής τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών μικρότερη”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η θετικότητα της γρίπης παραμένει υψηλή και την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Δεκεμβρίου προστέθηκαν επιπλέον τέσσερα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 17 σοβαρά περιστατικά με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος. Παράλληλα, περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε το διάστημα 12-18 Δεκεμβρίου στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου). Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών και 15-64 ετών. Νέα έκθεση του ΕΟΔΥ αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

γρίπη|ΕΟΔΥΙώσειςεποχιακές ιώσειςπαιδιατρικά νοσοκομεία