Άθληση: Γιατί οι άνδρες τρέχουν πιο αργά σε σχέση με τις γυναίκες όταν δεν έχουν θεατές

Η έλλειψη θεατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού φαίνεται να είχε αξιοσημείωτη επίδραση στην απόδοση των αθλητών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Biathlon 2020, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, οι γυναίκες είχαν καλύτερη απόδοση σε πιο απαιτητικά αθλήματα, όταν ένα ακροατήριο ήταν παρόν, σε αντίθεση με τους άνδρες.

Χωρίς κοινό, οι άντρες τρέχουν πιο αργά και οι γυναίκες γρηγορότερα

Σύμφωνα με την θεωρία κοινωνικής διευκόλυνσης, η απόδοση ενός ατόμου επηρεάζεται από το αν το παρακολουθούν άλλοι Η απλή παρουσία ενός κοινού βελτιώνει την εκτέλεση απλών εργασιών, ειδικά εκείνων που απαιτούν αντοχή. “Οι μελέτες ήταν σχετικά σαφείς μέχρι στιγμής, αλλά τα αποτελέσματα είναι πιο ετερογενή όταν πρόκειται για πιο περίπλοκα συντονιστικά καθήκοντα”, εξηγεί η Amelie Heinrich από το Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών στο MLU. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι η απόδοση τείνει να αυξηθεί, όταν υπάρχει κοινό.

Ο Heinrich είναι εμπειρογνώμονας αθλητικής ψυχολογίας, επικεφαλής της ομάδας junior biathlon της Γερμανίας. Στη νέα μελέτη αξιοποίησε την πανδημία ως προς τις επιδράσεις στον αθλητισμό.

«Η πανδημία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει κανείς την επιρροή του κοινού εκτός των πειραματικών συνθηκών στον πραγματικό κόσμο», λέει ο Heinrich. Προχώρησε σε σύγκριση των χρόνων τρεξίματος και τις επιτυχίες των ανδρών και γυναικών από τη σεζόν 2018/2019 με τις επιδόσεις τους στη σεζόν 2020 σε σπριντ και μαζική εκκίνηση.

«Τα αποτελέσματα των ανδρών ήταν όπως αναμενόταν: έτρεξαν γρηγορότερα με κοινό παρόν, αλλά είχαν πιο περιορισμένη απόδοση σε γυρίσματα, χωρίς θεατές», λέει ο Heinrich.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν το αντίστροφο για τις γυναίκες». Έτρεξαν πιο αργά παρουσία θεατών, αλλά η απόδοση της βαθμολογίας τους ήταν 5% υψηλότερη στα γυρίσματα, χωρίς θεατές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα δεν οφείλονται μόνο στη διακύμανση της απόδοσης των αθλητών.

«Από όσα γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη μπόρεσε να δείξει μια διαφορετική επίδραση του κοινού σε άνδρες και γυναίκες», λέει ο καθηγητής Oliver Stoll, επικεφαλής του τμήματος αθλητικής ψυχολογίας στο MLU. Οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες για το θέμα έχουν διεξαχθεί κυρίως με άντρες. “Η μελέτη μας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυναότητα γενίκευσης της θεωρίας κοινωνικής διευκόλυνσης και υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει μια προηγουμένως άγνωστη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών”, λέει ο Heinrich.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές μπορούν να υποθέσουν μόνο τους λόγους για τις πιθανές διαφορές απόδοσης που σχετίζονται με το φύλο ως απάντηση στην ύπαρξη ή την απουσία θεατών. «Είναι πιθανό ότι τα στερεότυπα που αφορούν το φύλο παίζουν ρόλο», λέει ο Heinrich. Για παράδειγμα, οι άνδρες θεωρούνται σωματικά ισχυρότεροι – ένα στερεότυπο που θα μπορούσε να ενισχυθεί από την παρουσία θεατών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες αντιδρούν πιο ευαίσθητα στην ανατροφοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Heinrich, τα ευρήματα δείχνουν για άλλη μια φορά ότι το φύλο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις ψυχολογικές μελέτες ως πιθανός παράγοντας που επηρεάζει.

 

 

Άνδρεςάθληση