Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ευθύνεται (και) για ψυχωσικά επεισόδια σε εφήβους

Οι έφηβοι, που μεγαλώνουν σε περιοχές με κακή ποιότητα αέρα, αναφέρουν ότι ακούνε φωνές, υποφέρουν από παράνοια και από άλλες ψυχωσικές εμπειρίες και, γενικά, έχουν επιβαρυμένη ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου παρακολούθησαν 2.232 εφήβους, που ζούσαν σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Σχεδόν το ένα τρίτο (623) ανέφερε ότι είχε περάσει τουλάχιστον μία ψυχωσική εμπειρία, μεταξύ 12 και 18 ετών.

Για παράδειγμα αισθάνθηκε ότι το κατασκόπευαν ή άκουγε φωνές, που κανείς άλλος δεν μπορούσε να ακούσει ή έβλεπε κάτι, που δεν υπήρχε.

Αυτά τα ψυχωσικά επεισόδια μπορεί από μόνα τους να μην είναι απαραίτητα πολύ σοβαρά, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσουν “προεόρτια” επικίνδυνων καταστάσεων, όπως η σχιζοφρένεια.

Σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπων – για παράδειγμα, σε γειτονιές της πόλης, που βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους – υπήρχαν 12 έφηβοι, που ανέφεραν ψυχωσικές εμπειρίες, για κάθε 20 άτομα που δεν είχαν ανάλογες εμπειρίες.

Σε περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα αερίων οξειδίου του αζώτου, υπήρχαν επτά, που ανέφεραν ψυχωσικές εμπειρίες, για κάθε 20 εφήβους, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν βίωσαν κάτι τέτοιο.

Όσοι έφηβοι ήταν στην καθημερινότητά τους εκτεθειμένοι σε υψηλότερα επίπεδα μικροσωματιδίων – τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν άνθρακα, υγρά, μέταλλα και σκόνη – είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να “φλερτάρουν” με την παράνοια.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Joanne Newbury, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να συνδέει τη ζωή στην πόλη και τις ψυχωσικές εμπειρίες”.

Πάντως οι επιστήμονες λένε ότι, ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ψυχωσικές εμπειρίες, προστίθεται στις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον οργανισμό, πέρα ​​από την καρδιά και τους πνεύμονες.

Ειδικότερα υποθέτουν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να περάσουν από τους πνεύμονες και να εισέλθουν στο αίμα και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο. Εκεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή και να συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι χημικές ουσίες, που επικαλύπτουν αυτά τα μικροσωματίδια, μπορούν να διαλυθούν στο αίμα και να μεταφερθούν στον εγκέφαλο, οδηγώντας και πάλι σε φλεγμονή.

Αν και δεν είναι πάντοτε εφικτό, οι ερευνητές πρότειναν να προσπαθούμε να κυκλοφορούμε σε δευτερεύοντες δρόμους και να απομακρυνόμαστε από τους πιο πολυσύχναστους, όταν η κυκλοφορία των οχημάτων είναι πιο πυκνή.