Ατμοσφαιρική ρύπανση: Τα μικροσωματίδια εισχωρούν στον πλακούντα

Νέα ευρήματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εξηγήσουν πώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού.

Η μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Communications, είναι η πρώτη άμεση απόδειξη, ότι τα μικροσωματίδια μαύρου άνθρακα – ή αιθάλης – μπορούν να εισέλθουν στο τμήμα του πλακούντα, που τροφοδοτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hasselt στο Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Tim Narwot, εξέτασαν τους πλακούντες από πέντε πρόωρες γεννήσεις και από 23 τελειόμηνες γεννήσεις.

Χρησιμοποιώντας απεικόνιση υψηλής ανάλυσης, βρήκαν μαύρα μικροσωματίδια άνθρακα στην εμβρυϊκή πλευρά σε κάθε πλακούντα που μελετήθηκε.

Οι 10 μητέρες, που ζούσαν πιο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μικροσωματιδίων στον πλακούντα, σε σύγκριση με τις 10, που είχαν εκτεθεί στο χαμηλότερο και ζούσαν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από έναν πολυσύχναστο δρόμο. Συγκεκριμένα υπήρχαν κατά μέσο όρο 20.000 μικροσωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό στους πλακούντες τους.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα μικροσωματίδια ταξιδεύουν από τους πνεύμονες της μητέρας στον πλακούντα και ότι σε αυτή την τόσο ευάλωτη περίοδο της ζωής, που τα όργανα του σώματος του μωρού αναπτύσσονται και εξελίσσονται, οι βλάβες έχουν συνέπειες δια βίου.

“Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους, όπου είναι δυνατόν”, τόνισαν οι ερευνητές.

Επιπλέον οι ερευνητές εξέτασαν πλακούντες από αποβολές και διαπίστωσαν ότι τα μικροσωματίδια είχαν παρουσία ακόμη και σε έμβρυα ηλικίας 12 εβδομάδων.

 

 

ατμοσφαιρική ρύπανσημικροσωματίδιαπλακούντες