Αυξημένη για μια ακόμη χρονιά η αγορά εμβολίων το 2018

Μπορεί οι αναφορές για την εξάπλωση τα γρίπης να της δίνουν τα χαρακτηριστικά μάστιγας, όμως τα στοιχεία από τη διακίνηση των εμβολίων στα ιδιωτικά φαρμακεία αποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι πολίτες ανταποκρίνονται στα μηνύματα για εμβολιασμό. Πέρυσι η συγκεκριμένη αγορά κινήθηκε και πάλι ανοδικά, αποτελώντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων για τα ελληνικά φαρμακεία. Οι καμπάνιες από το 2016 για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο σε συνδυασμό με την ανησυχία για την ιλαρά, τόνωσαν την αγορά η οποία φαίνεται σε απόλυτα νούμερα να ενισχύθηκε κατά 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αφορούν στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, πέρυσι διατέθηκαν συνολικά περί τα 4,74 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έναντι 4,7 εκατομμύρια δόσεις το 2017, με το 35% αυτών, να αφορά στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να ενισχυθεί κατά 14% και ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων από τα εμβόλια ο οποίος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 188 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν σε εκτιμήσεις βασισμένες στις μετρήσεις της IQVIA, ενώ υπάρχουν εκπρόσωποι του κλάδου που εκτιμούν το ύψος της αγοράς κατά 15% χαμηλότερο, χωρίς όμως να αμφισβητείται η ανοδική τάση τόσο το 2017 όσο και το 2018.

Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία, συνολικά από πλευράς όγκου, υπολογίζεται ότι τα εμβόλια που διακινήθηκαν πέρυσι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εμβολίων κατά της γρίπης, όπως αναφέραμε ήδη. Με βάση λοιπόν τα συνδυαστικά στοιχεία για μια σειρά 44 εμβολίων, τα 20 σημείωσαν πέρυσι άνοδο, ενώ τα υπόλοιπα σημείωσαν πτώση. Βέβαια υπάρχουν και εμβόλια τα οποία υποκαταστάθηκαν από νέα πιο δραστικα.

Κατηγορίες

Όπως και το 2017 το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ήταν το Νο1 εμβόλιο από πλευράς πωλήσεων με το συνολικό ύψος αυτών να φτάνει στα περίπου 39,5 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, σημειώνοντας όμως ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 2017 και με περίπου 34,4 χιλιάδες δόσεις λιγότερες. Βάσει του όγκου του που έφτασε τις 624 χιλιάδες δόσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πλέον διακινούμενων εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το εν λόγω σκεύασμα αποτελεί και το δεύτερο best seller σκεύασμα της πολυεθνικής εταιρείας που ανήκει.

Από πλευράς όγκου την πρώτη θέση κατέχει εμβόλιο για τη γρίπη το οποίο ανήκε μέχρι και το τέλος του 2016 στην κοινοπραξίας δύο κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ στο εξής εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της μίας εξ αυτών και διακινείται από ελληνική εταιρεία. Το εν λόγω αντιγριπικό εμβόλιο σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 1,2 εκατομμυρίων δόσεων αξίας 16,6 εκατ. ευρώ που το φέρνουν στην τρίτη θέση των πωλήσεων από πλευράς αξίας. Το εμβόλιο, αποτελεί εξελιγμένη μορφή παλαιότερου εμβολίου το οποίο εμφανίζεται το 2018 να απώλεσε το 94% των πωλήσεών του.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται επίσης αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο ανήκει σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο 319 χιλιάδες δόσεις (από 229 χιλιάδες) συνολικής αξίας 3,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ένα γνωστό εμβόλιο της ίδιας εταιρείας για τον μηνιγγιτιδόκοκκο το οποίο εντάχθηκε τελικά υπό προϋποθέσεις στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το 2018 στο συγκεκριμένο εμβόλιο διακινήθηκαν περίπου 243 χιλιάδες δόσεις ήτοι 70.000 περισσότερες σε σχέση με το 2017, συνολικής αξία περίπου 25 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντάς το δεύτερο από πλευράς τζίρου

Στην τέταρτη θέση από πλευράς όγκου βρέθηκε εμβόλιο για την ιλαρά το οποία μάλιστα μείωσε τις πωλήσεις του σε σχέση με το 2017 λόγω και της υποχώρησης της σχετικής «επιδημίας» κατά το 2017. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 212 χιλιάδων δόσεων αξίας 3 εκατ. ευρώ.
Στην επόμενη θέση από πλευράς όγκου ήταν το 2018 μικτό εμβόλιο (περιέχει δραστικές ουσίες προερχόμενες από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, το βακτήριο αιμόφιλος της γρίπης τύπου β, τον ιό της ηπατίτιδας Β κλπ) με 193 χιλιάδες δόσεις αξίας 13 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σχετικά άνοδο σε σχέση με το 2017 και ακολουθεί εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με υπερτριπλασιες δόσεις σε σχέση με το 2017 στις πείπρου 70 χιλιάδες και πωλήσεις 11 χιλ. ευρώ.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι ψηλά στις πωλήσεις βρίσκεται και πάλι εμβόλιο για το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV με συνολικές πωλήσεις 143 χιλιάδων δόσεων αξίας 21 εκατ. ευρώ.