Big Data εναντίον απάτης στην ασφάλιση υγείας

Tα εργαλεία που προσφέρουν τα Big Data Analytics για τη θωράκιση των ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών απέναντι στον κίνδυνο της απάτης συζητήθηκαν διεξοδικά στην ημερίδα με θέμα «Data Analytics & Insurance Fraud Detection», που διοργάνωσαν τα εργαστήρια Στατιστικής και Αξιολόγησης Τεχνολογιών – Ανάλυσης Δεδομένων Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις 27 Ιουνίου 2019, με την αρωγή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές καλής εταιρικής διακυβέρνησης, που βασίζονται στα Big Data Analytics, για την αντιμετώπιση του Κινδύνου Απάτης, εστιάζοντας στο τρίπτυχο Πρόληψη – Έγκαιρη Ανίχνευση – Καταστολή.

Οι λήπτες αποφάσεων (decision makers) της ασφαλιστικής αγοράς ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που παρέχουν τα Big Data Analytics στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλισης υγείας.

Την ημερίδα, διοργάνωσαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών και Ανάλυσης Δεδομένων Υγείας, Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Γεωργακέλλος και ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Σωτήρης Μπερσίμης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Άγγελος Κότιος, ο Αντιπρύτανης, καθηγητής Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Στατιστικής κ. Μάρκος Κούτρας, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης.

Ο Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμικό πλαίσιο και την φιλοσοφία που διέπει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων τονίζοντας ότι πλέον οι δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των Big Data είναι πολύ μεγάλες και διέπονται από ένα διευρυμένο νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η προστασία των Big Data δεν αποτελεί τροχοπέδη στην ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης.

Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) κα Μαργαρίτα Αντωνάκη εστίασε στο ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα της ασφαλιστικής απάτης που έχει διογκωθεί στο εξωτερικό εξαιτίας των τεράστιων αποζημιώσεων. Τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης μηχανισμών πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων ασφαλιστικής απάτης με χρήση των Big Data Annalytics όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού και ότι ο περιορισμός της σημαίνει ότι και οι τιμολογήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας θα είναι πιο ορθολογικές.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) κ. Μιχάλης Τζωτζωρής μίλησε για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται πολλές φορές οι Μεσίτες ασφαλίσεων που πιέζονται από κάποιους πελάτες τους να ανταποκριθούν σε παράλογες απαιτήσεις που ενδεχομένως περιέχουν και στοιχεία ασφαλιστικής απάτης και πως ο ρόλος τους ως διαμεσολαβητές είναι να διασφαλίζουν την ομαλή συνεργασία μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα σε κινήσεις ασφαλιστικής απάτης κατά Ταμείων, τονίζοντας την ανάγκη να ψηφιοποιηθούν όλες οι ιατρικές πράξεις (συνταγογραφήσεις, επεμβάσεις κλπ) προκειμένου και οι θεραπείες να είναι αμεσότερες και να αποφεύγονται οι ασφαλιστικές απάτες όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Πλεύρης στάθηκε ιδιαίτερα σε νομικά ζητήματα που προκύπτουν με τις ασφαλιστικές απάτες τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους ασφαλισμένους τους και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) κ. Σωτήρης Ζώτος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σταδιακή εισαγωγή της ηλεκτρονικής διαχείρισης των Big Data Analytics έφεραν στο φως πολλές ατασθαλίες στα Δημόσια Ταμεία και Νοσοκομεία.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστος Δουληγέρης έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις αλλαγές που επέφεραν οι τεχνολογικές εξελίξεις και πως αξιοποιείται η Πληροφορική στη συλλογή δεδομένων, αποθήκευσης και ασφάλειας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης έκανε αναφορές στην συμμετοχή της τεχνολογίας στην ανάλυση των δεδομένων, ενώ ο Managing Director Glοbal Analytics Center of Excellence IRI κ. Κωνσταντίνος Κοτόπουλος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα σε θέματα ανάλυσης δεδομένων.

Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης κ. Σωτήρης Μπερσίμης με μία εκτεταμένη ομιλία παρουσίασε παραδείγματα εφαρμογών των Big Data Analytics στην έγκαιρη ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης. Παράλληλα, υπέδειξε μεθόδους με τους οποίους η χρήση των Big Data Analytics σε συνδυασμό με τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να προβλέψουν σε πραγματικό χρόνο την ασφαλιστική απάτη και να την αντιμετωπίσουν.

Η παρουσίαση είχε ως βάση την πλούσια διεθνή εμπειρία του στο θέμα, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του EHFCN (European Healthcare Fraud & Corruption Network).
Η εκδήλωση έγινε με την ευγενή χορηγία της IRI, μία από τις πρωτοπόρες εταιρίες στα big data.

Σωτήρης Μπερσίμηςαπάτηbig dataEHFCNασφάλιση υγείαςΠανεπιστήμιο Πειραιά