Ποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο να βοηθήσει όσους πάσχουν από Covid-19?

Ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει όσους πάσχουν από Covid-19, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Μια δοκιμή σε περίπου 1.500 Βραζιλιάνους ασθενείς έδειξε ότι όσοι έλαβαν φλουβοξαμίνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου και χρειάζονταν νοσηλεία σε σύγκριση με όσους δεν την πήραν.

Οι επιστήμονες έδωσαν φλουβοξαμίνη σε 741 εθελοντές και εικονικό φάρμακο σε 756 ασθενείς , εξηγεί μια περίληψη της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet .

Διαπίστωσαν ότι 79 ασθενείς – περίπου το 11% – από αυτούς που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό φάρμακο χρειάστηκαν νοσηλεία ή θεραπεία σε Α&Ε.

Συγκριτικά, περίπου το 16% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι ασθενείς που έλαβαν Fluvoxamine ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, είπαν οι ερευνητές

Η φλουβοξαμίνη  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Αν και το φάρμακο δεν θα θεράπευε τον Covid-19, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για να μειωθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί εάν θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα των θεραπειών που χορηγούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό .

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι: «Η θεραπεία με φλουβοξαμίνη (100 mg δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες) μεταξύ εξωτερικών ασθενών υψηλού κινδύνου με πρώιμη διάγνωση COVID-19 μείωσε την ανάγκη για νοσηλεία που ορίζεται ως διατήρηση σε επείγουσα κατάσταση COVID-19 ή μεταφορά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο».

Μόλις το 11% των ασθενών με Covid που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό χρειάστηκαν νοσηλεία.    

Η Δρ Angela Reiersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Η φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες, που μπορούν να προκληθούν από τη μόλυνση SARS-CoV-2».

Στη Βραζιλία, όπου διεξήχθη η μελέτη, έχουν σημειωθεί 606.679 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.

 

 

 

 

 

Πηγή: MIRROR

front-stories