Μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει το σώμα μας; Δείτε ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας. Και κάποια πράγματα που μπορεί να σας συμβαίνουν και συχνά αναζητάτε την αιτία, μπορεί να οφείλονται στην κατάθλιψη:
Ο ύπνος:  τα προβλήματα στον ύπνο συμβαίνουν αρκετά συχνά σε άτομα με κατάθλιψη

Πόνος στο στήθος: μπορεί να είναι σημάδι καρδιακών, πνευμονικών ή στομαχικών προβλημάτων, επομένως επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε αυτές τις αιτίες. Μερικές φορές, όμως, είναι σύμπτωμα κατάθλιψης.  Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη.

Κούραση και εξάντληση: Εάν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε ενέργεια για καθημερινές εργασίες — ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ — μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κόπωση μαζί τείνουν να κάνουν και τις δύο καταστάσεις να φαίνονται χειρότερες.

Πόνος σε μύες και αρθρώσεις: Όταν ζείτε με συνεχή πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.  Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο επειδή οι δύο καταστάσεις μοιράζονται χημικούς αγγελιοφόρους στον εγκέφαλο. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τακτικό πόνο.

Πεπτικά προβλήματα: Ο εγκέφαλός μας και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα, γι’ αυτό πολλοί από εμάς έχουμε στομαχόπονους ή ναυτία όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.   Η κατάθλιψη μπορεί να σας πειράξει και στο έντερο – προκαλώντας ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλοι: Μια μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος:  Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι όταν έχουν κατάθλιψη. Άλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αύξηση ή απώλεια βάρους, μαζί με έλλειψη ενέργειας.   Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία ή η υπερφαγία.

Πόνος στην πλάτη:  Όταν σε πονάει εκεί σε τακτική βάση, μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Και οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονο πόνο στον αυχένα ή την πλάτη.

Νοιώθετε ταραχή, ανησυχία: Προβλήματα ύπνου ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε έτσι. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να είναι ευερέθιστοι όταν έχουν κατάθλιψη.

Σεξουαλικά Προβλήματα:  Εάν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που θεραπεύουν την κατάθλιψη μπορούν επίσης να αφαιρέσουν την ορμή σας και να επηρεάσουν την απόδοση. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές φαρμάκων σας.

Άσκηση: Η  έρευνα δείχνει ότι αν ασκείστε τακτικά, η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας κάνουν να νιώθετε καλά, βελτιώνουν τη διάθεσή σας και μειώνουν την ευαισθησία σας στον πόνο.

Αν και η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την κατάθλιψη, μπορεί να τη βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Εάν έχετε κατάθλιψη, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε την ενέργεια για να ασκηθείτε. Προσπαθήστε όμως να θυμάστε ότι μπορεί να μειώσει την κούραση και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.