Μπορεί η κατάθλιψη να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού;

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των αλλαγών στο σχήμα και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μία νέα μελέτη δημιούργησε μια σύνδεση μεταξύ των μακροχρόνιων επίμονων καταθλιπτικών διαταραχών και των μηχανικών αλλαγών στα κύτταρα του αίματος, και των αλλαγών στο σχήμα και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η μελέτη, που αναφέρεται στο περιοδικό Translational Psychiatry , πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, το Technische Universität Dresden (TU Dresden), τα Ινστιτούτα Max Planck για την Επιστήμη του Φωτός και το Max-Planck-Zentrum für Physik und Medizin Erlangen στη Γερμανία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη περιπτώσεων ελέγχου χρησιμοποιώντας ένα τεστ που θα μπορούσε να καθορίσει την ικανότητα ενός κυττάρου να αλλάξει το σχήμα του χρησιμοποιώντας δείγματα υγιούς αίματος με βάση τις αλλαγές στις εικόνες των κυττάρων του αίματος.

  • Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αρνητικές φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής χαμηλού βαθμού και αυξημένης παραγωγής ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με το στρες .
  • Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξημένες ορμόνες του στρες και η χρόνια φλεγμονή που παρατηρούνται σε μακροχρόνιες καταθλιπτικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κάμψη και παραμόρφωση των κυτταρικών μεμβρανών . Δεν είναι σαφές εάν η αύξηση της παραμόρφωσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού που συμβαίνει με την PDD προσδίδει υπερβολική ή υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και οι δύο καταστάσεις είναι κακές για τα αποτελέσματα της υγείας.
  • Αυτές οι φυσιολογικές αποκρίσεις στην κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της κυτταρικής μεμβράνης του ανοσοποιητικού συστήματος να διατηρεί το σχήμα και την εσωτερική της οργάνωση, επηρεάζοντας τη λειτουργία της και πιθανώς να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andreas Walther διεξήγαγε την έρευνα ενώ εργαζόταν ως μεταδιδάκτορας στον Clemens Kirschbaum, τον πρόεδρο βιοψυχολογίας στο TU Dresden. Ο Δρ Walther πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να προωθηθούν βιολογικές και ψυχολογικές θεραπείες για τη θεραπεία των καταθλιπτικών καταστάσεων πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως μονοκύτταρα, λεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα ήταν πιο παραμορφώσιμα σε ασθενείς με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους παρά σε άτομα ελέγχου.

Ο  Dr. Sheldon Zablow, ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego ανέφερε ότι: «Η χρόνια φλεγμονή καθώς και η χρόνια κατάθλιψη παράγουν μια μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών, όπως η κορτιζόλη, η οποία παραμορφώνει τη δομή των λευκών αιμοσφαιρίων της ανοσίας». Αυτή η παραμόρφωση των λευκών αιμοσφαιρίων [που προκαλείται από την κατάθλιψη] μειώνει την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις ή να επιδιορθώνουν τις βλάβες και αυξάνει τον κίνδυνο για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών εκτός από την κατάθλιψη… η χρόνια φλεγμονή προκαλεί ή επιδεινώνει παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, άνοια, διαβήτη και αυτοάνοσα ασθένειες.

Ανέφερε ακόμα ότι στο μέλλον, ο έλεγχος της παραμορφώσεως των κυττάρων του αίματος θα μπορούσε να γίνει πρότυπος για άτομα με χρόνια φλεγμονή ή άτομα με αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας κατάθλιψης.

front-stories