Μπορεί η μόλυνση από τον COVID-19 να οδηγήσει σε απώλεια ακοής;

Μπορεί να κινδυνεύει η ακοή από τη λοίμωξη με κορονοϊό;   Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να διαπιστώσουν εάν είναι παρενέργεια μιας λοίμωξης SARS-CoV-2, οι γιατροί έχουν ήδη αναγνωρίσει τη συχνότητα της απώλειας ακοής σε ορισμένους ασθενείς. 

COVID-19 και απώλεια ακοής

Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει ήδη παρουσιάσει ευρήματα ενδεικτικά του ιού SARS-CoV-2 που μολύνει το εσωτερικό αυτί και προσβάλλει τα ευαίσθητα μέρη του οργάνου ακοής. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με τον Kevin Seitz-Paquette, γιατρό ακουολογίας και διευθυντή του Phonak Audiology Research Center στο SonovaGroup στην Aurora του Ιλινόις. 

«Η γνώση για αυτό το θέμα είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Seitz-Paquette στο US News & World Report , σημειώνοντας ότι παρόλο που ο κόσμος αντιμετωπίζει το COVID-19 εδώ και δύο χρόνια, η ερευνητική κοινότητα έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλες επιπλοκές εκτός από την απώλεια ακοής.  

Είναι αλήθεια ότι δεν έχει γίνει εκτενής έρευνα για το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσε ότι υπήρχε μόνο 8% επικράτηση της απώλειας ακοής μεταξύ των ασθενών που επέζησαν από τον COVID-19. 

Ωστόσο, η ομάδα πίσω από τη μελέτη βασίστηκε μόνο σε εκτιμήσεις, καθώς ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμούνται και να αναφέρουν την ακοή τους πριν από τη μόλυνση. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο Seitz-Paquette είπε ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να ήταν πολύ μικρότερος εάν οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν την πάθηση. 

Η απώλεια ακοής συχνά παραβλέπεται σε σύγκριση με άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις ασθενειών. Αυτό συμβαίνει με τον COVID-19, καθώς οι γιατροί και οι ασθενείς επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα πιο επείγοντα και δυνητικά θανατηφόρα συμπτώματα και επιπλοκές. 

Πιθανές αιτίες

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια ακοής λόγω του COVID-19. 

Το SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι επηρεάζει τους υποδοχείς ΜΕΑ που βρίσκονται στις κυψελίδες των πνευμόνων. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να επιτίθεται στους ίδιους υποδοχείς που βρίσκονται στους νευρώνες, προκαλώντας τη μειωμένη αίσθηση της γεύσης, της όσφρησης και της ακοής.

Ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο μηχανισμός της απώλειας ακοής, οι ειδικοί επισημαίνουν ν ότι η πάθηση είναι κοινή με οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη.  Παραδείγματος χάριν,  η ιλαρά και η ανεμοβλογιά/έρπητας ζωστήρας θα μπορούσαν συνήθως να προκαλέσουν απώλεια ακοής στο ένα αυτί, ενώ η εμφάνιση και στα δύο αυτιά είναι πιθανή, αλλά όχι τόσο συχνή. 

Εν τω μεταξύ, μελέτες σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει από καιρό ότι οι λοιμώξεις από απλό έρπητα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν που αναφέρεται σε περιπτώσεις ιλαράς και ερυθράς όπου προσβάλλονται οι απολήξεις των κοχλιακών νεύρων. 

Αυτό που φαίνεται να είναι λίγο πιο κοινό (αν και ακόμα σπάνιο) είναι η εμφάνιση απώλειας ακοής, εμβοών ή ζάλης αργότερα στη διαδικασία της μόλυνσης, που σημαίνει ότι αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν μέρος της αρχικής έναρξης των συμπτωμάτων αλλά αναπτύσσονται μέρες έως εβδομάδες αργότερα. 

Μια συστηματική ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2021   που συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τις ακουστικές επιπλοκές υπολόγισε ότι:

  • Το 7,6% των ανθρώπων αναφέρει απώλεια ακοής
  • Το 14,8% αναφέρει εμβοές
  • Το 7,2% αναφέρει ίλιγγο

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχει έλλειψη «μελετών υψηλής ποιότητας» για αυτό το θέμα. Απαιτείται μεγάλη συνολική ερευνητική προσπάθεια.

Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια

Οι ασθενείς πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους μόλις παρατηρήσουν ότι η ακοή τους έχει επηρεαστεί κατά τη μάχη με τη λοίμωξη COVID-19. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η μόνιμη απώλεια ακοής λόγω του ιού. 

Όταν ο ιός επιτίθεται στο νεύρο, έχετε μια πολύ μικρή περίοδο για να αποτρέψετε μόνιμη βλάβη σε αυτό το νεύρο. Αυτό συμβαίνει με οποιονδήποτε ιό, όχι μόνο με το COVID-19. Το νεύρο στο αυτί τρέχει σε ένα πολύ μικρό κανάλι. Εάν το νεύρο γίνει φλεγμονή και η φλεγμονή παραμείνει ακόμη και για μία εβδομάδα ή αρκετές ημέρες, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους νευρώνες. 

Η γρήγορη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της απώλειας ακοής.  

Η απώλεια ακοής μπορεί να μην αποτελεί μέρος της τυπικής λίστας συμπτωμάτων του COVID-19, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. 

απώλεια ακοήςκορονοϊός επιπτώσεις