Μπορεί η ομάδα αίματος να επηρεάζει την υγεία;

Καρδιακή ασθένεια: Υπάρχουν καλά νέα για τους τύπους αίματος O. Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι άλλοι τύποι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης που συνδέεται με την πήξη.

Καρκίνος στομάχου: Οι ομάδες αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο.  Συγκεκριμένα, άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνή σε άτομα με ομάδα αίματος Α.  

Μνήμη: Μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν ομάδα αίματος ΑΒ.

Καρκίνος στο πάγκρεας:    Ο κίνδυνος σας είναι υψηλότερος εάν είστε τύπου Α, ΑΒ ή Β. Τα μόρια στα ερυθρά αιμοσφαίρια τύπου Α και Β βοηθούν το  ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να αναπτυχθεί στο έντερο και αυτό έχει κίνδυνο να προκαλέσει καρκίνο του παγκρέατος.

Στρες: Το άγχος ενισχύει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματός σας, της ορμόνης του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη, ούτως ή άλλως. Έτσι μπορεί να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις.
Ελονοσία: Ο τύπος αίματος Ο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της ασθένειας. Μπορείτε να κολλήσετε ελονοσία αν σας τσιμπήσει ένα μολυσμένο κουνούπι. Το παράσιτο που το προκαλεί δυσκολεύεται να προσκολληθεί στα αιμοσφαίρια τύπου Ο.
Έλκη: Τα πεπτικά έλκη   φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα με την ομάδα αίματος Ο. 
Θρόμβοι αίματος: Η φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) είναι όταν το αίμα σας πήζει σε μια βαθιά φλέβα, όπως αυτές στα πόδια σας. Αυτοί οι θρόμβοι μετακινούνται μερικές φορές στους πνεύμονές σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αίμα τύπου Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ΦΘΕ.

Διάρκεια ζωής:  Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να ζήσετε περισσότερο εάν έχετε ομάδα αίματος Ο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ασθένειας στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να είναι ένας λόγος για αυτό.

Γονιμότητα: Η ομάδα αίματός σας δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα μείνετε έγκυος, αλλά μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με χαμηλό αριθμό υγιών ωαρίων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Ο από οποιονδήποτε άλλο τύπο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί.

Διαβήτης: Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται εάν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό να πήξει από άλλους τύπους. 

 

 

 

 

Πηγή: webmd 

 

 

 

ομάδα αίματος