Μπορεί το κόκκινο κρασί να προστατεύσει από τον Covid;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers In Nutrition, και η οποία μελέτησε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και το ιστορικό του Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid. Η έρευνα προέρχεται από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank, η οποία αναλύθηκε στο νοσοκομείο Shenzhen Kangning στην Κίνα, 

Η έκθεση ισχυριζόταν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού «έπαιξε προστατευτικά αποτελέσματα» κατά του Covid.  Σε όλη τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 473.957 άτομα, 16.559 από τα οποία βρέθηκαν θετικά στον COVID.

Στη συνέχεια οι μελετητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να καταλήξει σε διάφορα συμπεράσματα σχετικά με το πώς διαφορετικά αλκοολούχα ποτά θα επηρεάσουν την προστασία σας από τον Covid.

Φάνηκε λοιπόν ότι ενώ το κρασί ήταν καλό για τη μείωση του κινδύνου του Covid, ορισμένα άλλα αλκοολούχα ποτά δεν ήταν.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ποτού σε πολυφαινόλη, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη γρίπη και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Δύο άλλα αλκοολούχα ποτά που βρέθηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο Covid ήταν το λευκό κρασί και η σαμπάνια, με τη μελέτη να διαπιστώνει ότι όσοι έπιναν ένα έως τέσσερα ποτήρια από τα δύο ποτά την εβδομάδα είχαν οκτώ τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον Covid.

Η υψηλή συχνότητα κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (≥5 ποτήρια/εβδομάδα) σύμφωνα με τις οδηγίες αύξησε τον κίνδυνο COVID-19, ενώ η υψηλή συχνότητα κατανάλωσης λευκού κρασιού και σαμπάνιας πάνω από τις οδηγίες μείωσε τον κίνδυνο COVID-19.

Ωστόσο, φάνηκε ότι όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα μπύρας και μηλίτη διέτρεχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid, από όποιον έπινε πέντε ή περισσότερα ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών κάθε εβδομάδα επίσης αντιμετώπιζε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Ενώ ορισμένα αλκοολούχα ποτά μείωσαν τον κίνδυνο Covid, η έκθεση προειδοποίησε κατά της μεγάλης κατανάλωσης οποιουδήποτε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς όσοι καταναλώνουν αλκοόλ διπλάσιο από τις οδηγίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό συνολικά.

 

 

 

Με πληροφορίες από το  Mirror