Μπορώ να κάνω Botox ενώ είμαι έγκυος;

Το μπότοξ έχει γίνει ένα καυτό θέμα συζήτησης τον 21ο αιώνα—μια απλή αναζήτηση στο Google φέρνει περισσότερα από 43 εκατομμύρια αποτελέσματα—αλλά, δυστυχώς, εμπίπτει στην κατηγορία των πολυτελειών που πρέπει να βάλετε σε αναμονή ενώ είστε έγκυος.

Τι είναι το Botox;

Το Botox είναι μια αισθητική θεραπεία για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Και σύμφωνα με το American Board of Cosmetic Surgery , είναι η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στις ΗΠΑ συνολικά.   Είναι κάτι που ονομάζεται νευροτοξίνη, που παράγεται από την αλλαντοτοξίνη που προέρχεται από το Clostridium botulinum , η οποία περιορίζει προσωρινά την κίνηση των μυών όταν τους εγχέεται. Επί του παρόντος, είναι εγκεκριμένο από τον FDA για ένεση στα πόδια της χήνας, τις γραμμές του μετώπου και τις γραμμές του συνοφρυώματος.

Παρόλο που υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι όλες οι αισθητικές νευροτοξίνες είναι Botox, το Botox είναι στην πραγματικότητα το εμπορικό σήμα. Υπάρχουν πολλές άλλες νευροτοξίνες που εγχέονται για να εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες με τον ίδιο τρόπο. Περιλαμβάνουν τα Dysport, Jeauveau και Xeomin.

Είναι ασφαλής η χρήση Botox κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη έχει έναν τρόπο να αλλάζει τις προτεραιότητές σας . Από τη στιγμή που θα μάθετε ότι είστε έγκυος, δεν είναι πλέον τα πάντα για τις επιθυμίες σας. Πρέπει να σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για το μωρό σας. Όπως το ωμό σούσι και ο καλός ιδρώτας στη σάουνα στο αγαπημένο σας σπα είναι απαγορευτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , έτσι είναι και το μπότοξ.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του Botox κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά, όπως με κάθε φάρμακο, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το Botox—μωρό καθ’ οδόν ή όχι. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες ενοχλήσεις, όπως ξηροστομία, πόνος κατά το τρύπημα, κόπωση ή πονοκέφαλος έως πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως διαταραχές της όρασης ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις

Έτσι, ακόμα κι αν δεν είστε έγκυος, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε το Botox και βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Πότε μπορώ να συνεχίσω τη χρήση του Botox; 

Μόλις έρθει το μικρό σας, μπορεί να περιμένετε με αγωνία το επόμενο (ή το πρώτο σας) ραντεβού για μπότοξ. Εάν θηλάζετε , ωστόσο, μπορεί να θέλετε να του δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τον FDA, είναι άγνωστο εάν το Botox επηρεάζει το μητρικό γάλα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μπότοξ είναι ασφαλές για χρήση όταν δεν είστε πλέον έγκυος ή θηλάζετε.

Και στην πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση, εάν θηλάζετε ή όχι, είναι πάντα καλύτερο να ρωτάτε τον γιατρό σας πριν συνεχίσετε το Botox.

botoxμπότοξ στην εγκυμοσύνημπότοξ