Μπορούν τα μανιτάρια να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης; Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα μανιτάρια έχουν γίνει δημοφιλή, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων για την υγεία. Όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά νέα έρευνα με επικεφαλής το Penn State College of Medicine αποκαλύπτει επίσης ότι αυτές οι υπερτροφές μπορεί να ωφελήσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Οι ερευνητές του Penn State χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ του 2005 και του 2016. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μανιτάρια είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη αρκετών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

“Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή του αμινοξέος εργοθειονίνη-ένα αντιφλεγμονώδες που δεν μπορεί να συντεθεί από τον άνθρωπο”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Djibril Ba. “Τα υψηλά επίπεδα αυτού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης”.

Τα μανιτάρια λευκού τύπου, τα οποία είναι η πιο κοινή ποικιλία μανιταριών στις ΗΠΑ, περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, ορισμένα άλλα είδη βρώσιμων μανιταριών, ειδικά το Hericium erinaceus, επίσης γνωστό ως Lion’s Mane, μπορεί να διεγείρουν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων όπως η σύνθεση του νευρικού παράγοντα ανάπτυξης, που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λευκές γυναίκες που δεν σπούδασαν στο κολέγιο, ήταν πιο πιθανό να τρώνε μανιτάρια. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 45 και η πλειοψηφία (66%) ήταν μη Ισπανόφωνοι λευκοί. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και των χαμηλότερων πιθανοτήτων κατάθλιψης μετά από κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία, σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, αυτοαναφερόμενες ασθένειες, φάρμακα και άλλους διαιτητικούς παράγοντες. Είπαν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε σαφές πρόσθετο όφελος με σχετικά υψηλή πρόσληψη μανιταριών.

“Η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο κατάλογο των πιθανών οφελών για την υγεία από την κατανάλωση μανιταριών”, δήλωσε ο Joshua Muscat, ερευνητής του Penn State Cancer Institute και καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια δευτερογενή ανάλυση για να διαπιστώσει εάν ο κίνδυνος κατάθλιψης θα μπορούσε να μειωθεί αντικαθιστώντας μια μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με μια μερίδα μανιτάρια κάθε μέρα. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η υποκατάσταση δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Πριν από αυτήν την έρευνα, υπήρξαν λίγες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης μανιταριών και κατάθλιψης και η πλειοψηφία ήταν κλινικές δοκιμές με λιγότερους από 100 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η μελέτη τονίζει την πιθανή κλινική και δημόσια υγεία σημασία της κατανάλωσης μανιταριών ως μέσο για τη μείωση της κατάθλιψης και την πρόληψη άλλων ασθενειών.

 

 

Πηγή: Science daily

κατάθλιψημανιτάριαfront-stories