Μπύρα: Μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μας;

Με τους Αμερικανούς να έχουν καταναλώσει 2,87 εκατομμύρια  κιβώτια μπύρας το 2021, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι το πιο δημοφιλή αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.

Η μπύρα φτιάχνεται με λίγα απλά συστατικά – νερό, μαγιά, λυκίσκο και δημητριακά.  Υπάρχουν πολλά είδη μπύρας, δυνητικά ακόμη και πάνω από 100 στυλ σε όλο τον κόσμο, αλλά όλα εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: μπίρες ή λάγκερ.  Ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση μπύρας με μέτρο έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η μπύρα περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αντικαρκινογόνες, αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη της μπύρας για την υγεία

Ενώ η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ είναι τοξική για την καρδιά και το αγγειακό σύστημα (και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καρδιακές διαταραχές), η κατανάλωση λίγης μπύρας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας. Η κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων μπύρας μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό (CV) σύστημα αυξάνοντας τη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας (HDL) και μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία στο σώμα σας. Εκτός από την αγγειακή υγεία, η μέτρια κατανάλωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές.

Η μπύρα παρασκευάζεται με τέσσερα βασικά συστατικά – νερό, μαγιά, λυκίσκο και δημητριακά – αλλά αυτός ο απλός συνδυασμός αποδίδει ένα εκπληκτικά πλούσιο ρόφημα σε βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. 

Αυτές οι ευεργετικές ενώσεις είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας παρασκευής και ζύμωσης πολλαπλών σταδίων. Για παράδειγμα, ο λυκίσκος, που χρησιμοποιείται για τις πικρές και αρωματικές του ιδιότητες, είναι πλούσιος σε φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρενυλιωμένων φλαβονοειδών, που έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινογόνες, αντιφλεγμονώδεις, οιστρογόνες και αντιικές ιδιότητες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπίρες περιέχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα lager λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας ζύμωσής τους.

Οι ενώσεις λυκίσκου μπορεί να προσφέρουν προστασία κατά του Αλτσχάιμερ (μελέτη) 

Τα πιο υγιεινά στυλ μπύρας

Για όσους ανησυχούν για τη διατροφή τους, δεν χρειάζεται να θυσιάσουν την περιστασιακή μπύρα. Ορισμένες ποικιλίες έχουν χαμηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για τα περισσότερα διατροφικά σχήματα. Παραδείγματα πιο υγιεινών επιλογών μπύρας περιλαμβάνουν:

  • Stouts (περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών)
  • Porters (έχει επίσης υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών)
  • Υψηλό λυκίσκο (όπως DIPA και Imperial IPA)
  • Οι ελαφριές μπίρες (έχουν περίπου 5% ABV ενώ επίσης είναι χαμηλές σε θερμίδες και χαμηλοί υδατάνθρακες)
  • Μη αλκοολούχα (η αποαλκοολοποίηση της μπύρας την καθιστά αυτόματα μια πιο υγιεινή επιλογή και ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά). Ωστόσο, ακόμη και η μη αλκοολούχα μπύρα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ο κόσμος της μπύρας μεγαλώνει καθημερινά, με μοναδικές, ανταγωνιστικές επιλογές να εμφανίζονται παγκοσμίως. Η επέκταση δίνει σε κάθε καταναλωτή (είτε είναι λάτρης της μπύρας είτε όχι) την ευκαιρία να απολαύσει μπύρα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σε όσους αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές την ευκαιρία να την απολαύσουν. Έτσι, είτε έχετε ήδη μια αγαπημένη μπύρα είτε θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα και να βρείτε κάτι νέο, υπάρχουν ατελείωτες επιλογές.

Διαβάστε ακόμα:

Μπορεί η μπύρα να ανακουφίσει από την δυσκοιλιότητα; Δείτε μερικά οφέλη που δεν γνωρίζατε

 

μπύρα