Μπύρα για υγεία; Οι ενώσεις λυκίσκου μπορεί να προσφέρουν προστασία κατά του Αλτσχάιμερ (νέα μελέτη)

H  μπύρα, δεν είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τροφές και ποτά που μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία. Όμως, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τώρα ότι μια ένωση στον λυκίσκο της μπύρας μπορεί να προσφέρει προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD).

Στην εργασία τους,  που δημοσιεύτηκε  στο ACS Chemical Neuroscience της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά τη «χημική μεταβλητότητα» τεσσάρων κοινών ποικιλιών λυκίσκου: Cascade, Saaz, Tettnang και Summit.

Ένας από τους παράγοντες που καθιστούν την AD τόσο δύσκολη τη θεραπεία είναι η «χρονική καθυστέρηση» πολλών ετών που είναι μεταξύ των βιολογικών διεργασιών της νόσου και της εμφάνισης των συμπτωμάτων,  εξήγησε η ACS  σε δελτίο τύπου. Μέχρι τη στιγμή που το άτομο συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχει τη νόσο, μπορεί να έχει ήδη συμβεί «μη αναστρέψιμη βλάβη».

«Σε αυτό το σενάριο, η πρόληψη της AD και όχι η θεραπεία μπορεί να αντιπροσωπεύει μια σημαντική στρατηγική», έγραψαν οι ερευνητές. «Μεταξύ των προληπτικών παρεμβάσεων, η δίαιτα είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες επειδή η πρόσληψη τροφών ή θρεπτικών ουσιών που περιέχουν φυσικά μόρια μπορεί να επηρεάσει βασικά βιοχημικά συμβάντα που υποκρύπτουν τη γήρανση τόσο σε φυσιολογικές όσο και σε παθολογικές καταστάσεις».

Τα « Nutraceuticals » είναι τρόφιμα ή μέρη τροφίμων που έχουν ιατρικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία. Και ο λυκίσκος, ένα από τα κύρια συστατικά της  μπύρας, μπορεί να διακόψει τη συλλογή των αμυλοειδών πρωτεϊνών βήτα που συνδέονται με την AD. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση πικρών οξέων λυκίσκου μπορεί να βελτιώσει τη «γνωστική λειτουργία, την προσοχή και τη διάθεση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι τα εκχυλίσματα λυκίσκου είχαν στην πραγματικότητα αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να αποτρέψουν τη συσσώρευση αμυλοειδών βήτα πρωτεϊνών στα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα, με την «πιο επιτυχημένη» ποικιλία να είναι το Tettnang.

«Κλασματοποιήσαμε τα εκχυλίσματα για να αναγνωρίσουμε μια δεξαμενή μοριακών συστατικών που είναι κυρίως υπεύθυνα για τη νευροπροστατευτική τους δράση», έγραψαν οι ερευνητές. «Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, είναι τα φερουλοϋλ και π-κουμαροϋλκινικά οξέα, οι γλυκοσίδες φλαβαν-3-όλης και οι προκυανιδίνες».

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν μια δικαιολογία για να πίνουν πολλή από την αγαπημένη τους μπύρα με λυκίσκο, δείχνει τη δυνατότητα του λυκίσκου ως θρεπτικού για την Αλτσχάιμερ .

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο λυκίσκος είναι μια πηγή βιοδραστικών μορίων με συνεργιστική και πολλαπλών στόχων δραστηριότητα ενάντια στα πρώιμα συμβάντα που υποκρύπτουν την ανάπτυξη της Αλτσχάιμερ », πρόσθεσαν οι ερευνητές. «Μπορούμε επομένως να σκεφτούμε τη χρήση του για την παρασκευή θρεπτικών ουσιών χρήσιμων για την πρόληψη αυτής της παθολογίας».

πλεονεκτήματα μπύραςΑλτσχάιμερμπύραπρόληψη αλτσχάιμερμπύρα και υγεία