Χρειαζόμαστε 2.000.000 εμβολιασμούς για κορονοϊό για κανονικά Χριστούγεννα

Τον εμβολιασμό 2 εκατομμυρίων πολιτών προκειμένου να επιδιώξουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά την πανδημία κορονοϊού, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά τους, δείχνοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Αν και επί της ουσίας αύξησε τα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών δεν είναι σίγουρη.

Ο πρωθυπουργός  ήταν ξεκάθαρος χθες και ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση σε όσους ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί, διαφορετικά το ΕΣΥ δεν θ αντέξει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου”.

Η αναφορά αυτή έγινε καθώς οι εμβολιασμένοι προ εξαμήνου, λόγω της παρόδου του χρόνου, είναι ουσιαστικά σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι. Αυτό τους κάνει ευάλωτους στον κορονοϊό, και μπορεί να μη νοσήσουν στο σύνολό τους βαριά, όμως ένα ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλεία.

Τρίτη δόση

Εδώ και μήνες η Pfizer είχε επισημάνει την ανάγκη για αύξηση του δοσολογικού σχήματος λόγω μετάλλαξης Δέλτα, όμως αυτό είχε θεωρηθεί υπερβολικό. Διαπιστώθηκε όμως ότι ένα ποσοστό που φτάνει έως και το 40% των εμβολιασμένων μολύνεται.

Η Κυβέρνηση υιοθέτησε την άποψη ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό στους 6 μήνες θα πρέπει να τον επαναλάβουν, και ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και έπειτα παρότρυνε τους πολίτες να τον κάνουν. Όμως δεν προχώρησε νωρίς από εκείνη την περίοδο να τον “επιβάλλει”.

Όλο αυτό το διάστημα, δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμένοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι: “575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα”.

Κοινώς πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες είναι άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν προκειμένου να μη δούμε δραματικές στιγμές στα νοσοκομεία. Όμως η λήψη μέτρων γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.

Θα κάνουμε Χριστούγεννα;

Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα πειστούν ακόμη και με τις περιοριστικές διατάξεις που έρχονται, εκατοντάδες πολίτες να εμβολιαστούν. Για όλους αυτούς η άνεση της κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα έχει χαθεί. Ακόμη κι αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα χρειάζεται 5 εβδομάδες για να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Να αναφέρουμε δε, ότι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, δεν αποδεικνύουν κάποια ραγδαία αύξηση στους πολίτες που σπεύδουν να λάβουν πρώτη ή τρίτη δόση. Χθες μόλις 17.246 άτομα έκαναν πρώτη δόση και 48.867 την τρίτη.

Λογικά θα δούμε μια σχετική αύξηση τις επόμενες μέρες, αλλά αυτή δεν θα είναι η ιδανική.

 

ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςεμβόλιο κορονοϊού