Χριστούγεννα με “κοκτέιλ” ιώσεων – Σε έξαρση η γρίπη, αύξηση κρουσμάτων Covid-19 προβλέπει το ECDC

Χριστούγεννα με “κοκτέιλ” ιώσεων θα κάνουμε, αφού η γρίπη … σαρώνει, η Covid-19 είναι μεν σταθερή ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) εκτιμά επιδείνωση τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλές άλλες ιώσεις, ξεχασμένες τα δύο προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούν και μολύνουν.

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε από χθες την έκδοση νέας επιδημιολογικής έκθεσης, κοινής για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εκεί συγκεντρώνονται τα στοιχεία τόσο για τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη καθώς και δεδομένα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά. Από τα δεδομένα προκύπτει αυτό που όλοι λίγο πολύ βλέπουμε στον περίγυρό μας. Ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα γρίπης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα της γρίπης παραμένει υψηλή και την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Δεκεμβρίου προστέθηκαν επιπλέον τέσσερα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 17 σοβαρά περιστατικά με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος.

Παράλληλα, περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε το διάστημα 12-18 Δεκεμβρίου στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου). Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 ετών και 15-64 ετών. Ο αριθμός των ιατρών του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 160 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 16.234. Στη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας, ελήφθησαν 86 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου της ΠΦΥ. Από αυτά, τέσσερα (5%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2 και 31 (36%) ήταν θετικά για γρίπη. Επιπλέον, επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 970 δείγματα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, από άτομα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Εξ αυτών, τα 251 (26%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, 133 (14%) ήταν θετικά για γρίπη και 91 (9%) ήταν θετικά για RSV.

Τα συμπεράσματα του ΕΟΔΥ αναφορικά με την Covid-19 είναι ότι παρουσιάζει μείωση θετικότητας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και σταθεροποίηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενδέχεται, όμως, να πρόκειται για μια πρόσκαιρη κατάσταση, αφού το ECDC έχει την Ελλάδα ανάμεσα στις 14 χώρες για τις οποίες προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε χθεσινή του έκθεση απαριθμεί τις χώρες για τις οποίες τα προγνωστικά δείχνουν ανοδική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού: Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.

Χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ επικαλείται το σύστημα EuroMOMO (European MOnitoring of excess MOrtality for public health action), στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και με βάση τις αξιολογήσεις του η χώρα μας την τελεταία εβδομάδα είχε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Για τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας εκτιμάται η διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων ανεξαρτήτου αιτίας από τον αντίστοιχο αναμενόμενο αριθμό θανάτων που βασίζεται στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Για την εκτίμηση του μεγέθους της διαφοράς μεταξύ παρατηρούμενου και αναμενόμενου, ή το αν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, εκτιμάται ο λόγος της προηγούμενης διαφοράς προς την τυπική απόκλιση (zscore). Ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις. Κατά την εβδομάδα 50/2022, το z-score για την Ελλάδα ήταν χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 150 θάνατοι ασθενών Covid-19 (8% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98). Το σύνολο των αποθανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

γρίπη|ΕΟΔΥΙώσειςκορονοϊόςγρίπη Αεξάπλωση γρίπηςιός RSV