Χρυσοχοΐδης: Εξισορρόπηση του προϋπολογισμού για το φάρμακο. Στόχος η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ την επόμενη 4ετία

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε ότι οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας.

Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να προωθούν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση σε φάρμακα με σκοπό τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

«Αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά, εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Εφαρμόζουμε δράσεις διασφάλισης της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας, καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο κος Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι: “για τη φαρμακευτική πολιτική λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση για ασφαλή και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, ενισχύουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης” 

Ο  κ. Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι ο βασικός στόχος του υπουργείου κατά την επόμενη τετραετία είναι η αναδιαμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο υπουργός προέβη σε αναφορά των προτεραιοτήτων του, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ), την αναβάθμιση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη για τη χώρα, μέτρα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την ψυχική υγεία, καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού υγείας. Επιπλέον, προβλέπονται προληπτικοί έλεγχοι και κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας.

Στα πλαίσια των πρώτων μέτρων υλοποίησης, θα προχωρήσει στις άμεσες προσλήψεις 250 ατόμων στον κλάδο των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με διετή θητεία, περιλαμβανομένων και 40 μοτοσυκλετιστών. Το φθινόπωρο, θα ξεκινήσουν οι μόνιμες παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ, με στόχο να παρέχονται πρώτες βοήθειες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές σε 7 έως 10 λεπτά από την κλήση. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, προβλέπεται άμεση αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, κυρίως νοσηλευτές, με στόχο να φθάσουμε τον μέσο όρο των 2,2 νοσηλευτών ανά κλίνη. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των κτιρίων και του εξοπλισμού 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, καθώς και για τη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 κέντρων αποκατάστασης.

ΕΣΥμεταρρύθμιση ΕΣΥΕΚΑΒΜιχάλης Χρυσοχοϊδης