Χυμός πορτοκάλι: γιατί λένε οι ειδικοί ότι δεν είναι υγιεινός;

Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι η γιαγιά και η μαμά σου όταν επέμεναν να αδειάσεις το ποτήρι με τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, στην πραγματικότητα σου ζητούσαν να πιεις όσο πιο γρήγορα γίνεται κάτι ανθυγιεινό; Δύσκολα… Κι όμως, ο χυμός πορτοκάλι, ο πιο δημοφιλής χυμός στον κόσμο, απομυθοποιείται από τους ειδικούς ως ανθυγιεινός για τον οργανισμό. 

Γιατί είναι ανθυγιεινός ο χυμός πορτοκάλι; 

Ένα ποτήρι με χυμό πορτοκάλι περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα ζάχαρης από αυτήν που περιέχει ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι, το οποίο περιέχει 62 θερμίδες και 12 γραμμάρια ζάχαρη. Από την άλλη πλευρά, το στύψιμο του πορτοκαλιού γίνεται η αιτία να μειωθούν τα καλά συστατικά του όπως είναι η βιταμίνη C. Για τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να καταναλώσει κανείς ένα πορτοκάλι παρά να πιει ένα ποτήρι χυμό από πολλά πορτοκάλια μαζί. Κάτι αντίστοιχο βεβαίως ισχύει για όλα τα φρούτα, με τους ειδικούς της διατροφής να επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να τρώγονται από το να μετατρέπονται σε χυμό καθώς για να φτιάξεις έναν χυμό χρησιμοποιείς περισσότερα φρούτα εκ των οποίων στην πραγματικότητα κρατάς μόνο τη ζάχαρη… 

Τα προβλήματα υγείας που θα μπορούσε να προκαλέσει η συστηματική κατανάλωση του χυμού από πορτοκάλι…

Όπως έχει παρατηρηθεί, πίνοντας κανείς χυμό πορτοκάλι ανεβάζει σημαντικά το σάκχαρό του. Η συστηματική κατανάλωση χυμού από πορτοκάλι θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε προδιαβήτη ή Διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Για να καταλάβουμε τις ποσότητες της ζάχαρης που περιέχει ο χυμός, αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι coca cola περιέχει 26 γραμμάρια ζάχαρη ενώ ένα ποτήρι με χυμό πορτοκάλι 22! 

Η κατανάλωση πορτοκαλιών είναι απαραίτητη αφού τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή που είναι απαραίτητα καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Οι ειδικοί, συνεπώς, δεν συνιστούν την μη κατανάλωσή τους. Εκείνο που προτείνουν είναι να τρώγονται σε συγκεκριμένες ποσότητες (πχ 1 πορτοκάλι την ημέρα) και όχι να στύβονται. 

 

χυμός πορτοκάλι