Covid-19 και γρίπη: ομοιότητες και διαφορές

Η γρίπη ) και ο COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από την πανδημία του  κορωνοϊού , είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού, που σημαίνει ότι επηρεάζουν τους πνεύμονες και την αναπνοή σας και μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους.

Αν και τα συμπτώματα του COVID-19 και της γρίπης μπορεί να μοιάζουν, οι δύο ασθένειες προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Η Λίζα Μαραγκάκη, MD, MPH , Διευθύντρια Πρόληψης Λοιμώξεων στο Johns Hopkins, εξηγεί πώς η γρίπη και το COVID-19 είναι παρόμοια και πώς διαφέρουν.

Ομοιότητες

  • Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα και μερικές φορές έμετο και διάρροια (ειδικά στα παιδιά). Μάθετε περισσότερα για τα  συμπτώματα του COVID-19 .
  • Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.
  • Τόσο η γρίπη όσο και το COVID-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, ήπια, σοβαρά ή ακόμα και θανατηφόρα.

Πώς μεταδίδεται

  • Τόσο η γρίπη όσο και ο COVID-19 εξαπλώνονται με παρόμοιους τρόπους. Σταγονίδια ή μικρότερα σωματίδια ιού από ένα άρρωστο άτομο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά. Τα μικρότερα σωματίδια μπορεί να παραμείνουν στον αέρα και ένα άλλο άτομο μπορεί να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί.
  • Ή, οι άνθρωποι μπορούν να αγγίξουν μια επιφάνεια με ιούς και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα μικρόβια στον εαυτό τους αγγίζοντας το πρόσωπό τους.
  • Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ή τη γρίπη μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστα για αρκετές ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί εν αγνοία τους να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους πριν καν αισθανθούν άρρωστοι.

Πρόληψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σοβαρές ασθένειες και ο θάνατος λόγω του COVID-19 ή της γρίπης μπορούν να  προληφθούν  με εμβόλια . Επιπλέον, η χρήση  μάσκας , το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ο βήχας στον αγκώνα σας, η παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι και ο περιορισμός της επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί είναι αποτελεσματικές προφυλάξεις ασφαλείας. Η φυσική απόσταση  περιορίζει την εξάπλωση του COVID-19 και της γρίπης στις κοινότητες .

Μείνετε ασφαλείς από τη γρίπη και τον COVID-19

Με την εποχή της γρίπης εδώ εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του COVID-19 και της γρίπης; Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και από τις δύο ασθένειες;
Οι ειδικοί μολυσματικών ασθενειών του Johns Hopkins Medicine απαντούν: «Μείνετε ασφαλείς από τη γρίπη και τον COVID-19 αυτόν τον χειμώνα».

Διαφορές: COVID-19 και γρίπη

Αιτία

COVID-19 : Προκλήθηκε από τον κοροναϊό του 2019, γνωστό και ως SARS-CoV-2. Υπάρχουν διαφορετικοί SARS-CoV-2 που έχουν κάποιες διαφορές στο πόσο σοβαροί ή μεταδοτικοί είναι.

Γρίπη : Προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού της γρίπης που ονομάζονται influenza A και influenza B. Διαφορετικά στελέχη γρίπης Α και γρίπης Β εμφανίζονται και κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Συμπτώματα

COVID-19 : Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό δεν αισθάνονται άρρωστοι ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους ανθρώπους. Εξετάστε την  πλήρη λίστα των συμπτωμάτων .

Το COVID-19 μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σε ένα άτομο να χάσει ξαφνικά την αίσθηση της όσφρησης (ανοσμία) ή τη γεύση (αγευσία). Αυτό συμβαίνει σπάνια με τη γρίπη, αλλά μπορεί να συμβεί με ορισμένα στελέχη του ιού.

Γρίπη: Η  γρίπη δεν επηρεάζει συνήθως την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης ενός ατόμου, αλλά κατά τα άλλα έχει πολλά συμπτώματα παρόμοια με το COVID-19 Σπάνια, όπως κατά την πανδημία γρίπης του 1918, ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους να χάσουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης .

Θεραπεία

Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές θεραπείες για τον COVID-19 και τη γρίπη, και οι δύο αντιμετωπίζονται με την αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως η μείωση του πυρετού. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία και οι πολύ άρρωστοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν αναπνευστήρα – ένα μηχάνημα που τους βοηθά να αναπνέουν. Για ορισμένους ασθενείς, τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη μείωση της διάρκειας του COVID-19 ή της γρίπης.

COVID-19 : Τα αντιιικά φάρμακα και άλλες  θεραπείες δοκιμάζονται  για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να συντομεύσουν τη διάρκεια της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια τέτοια θεραπεία, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς στην πορεία του COVID-19. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό μετά τη θετική διάγνωση COVID-19.

Γρίπη : Τα από του στόματος αντιιικά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και μερικές φορές να συντομεύσουν τη διάρκεια της νόσου. Επειδή χορηγούνται από το στόμα, αυτές οι αντιικές θεραπείες μπορούν να συνταγογραφηθούν για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται καθώς και για όσους βρίσκονται στο νοσοκομείο.  Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο για να σας δώσει οδηγίες.

Εμβόλιο

COVID-19: Η Johns Hopkins Medicine θεωρεί όλα τα εγκεκριμένα ή εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 από τον FDA ως εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19.

Γρίπη:  Ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο και αποτελεσματικό για την πρόληψη ορισμένων από τους πιο επικίνδυνους τύπους ή για τη μείωση της σοβαρότητας ή της διάρκειας της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης αναδιαμορφώνεται κάθε χρόνο εν αναμονή των στελεχών της γρίπης που αναμένεται να κυκλοφορήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστείτε για τη γρίπη φέτος.

Επιπλοκές

COVID-19 : Η ανάπτυξη επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας βλάβης στους  πνεύμονες , την  καρδιά , τα  νεφρά , τον  εγκέφαλο  και άλλα όργανα και μια ποικιλία μακροχρόνιων συμπτωμάτων, είναι δυνατή μετά από κρούσμα COVID-19.

Γρίπη : Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς ( μυοκαρδίτιδα ), του εγκεφάλου ( εγκεφαλίτιδα ) ή των μυών (μυοσίτιδα, ραβδομυόλυση) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα η πνευμονία, μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια περίοδο λοίμωξης από γρίπη.

 

 

Πηγή: hopkinsmedicine.org

ιός γρίπηκορονοϊόςσυμπτώματα κορονοϊούκορονοϊός μεταλλάξειςCovid-19 vs γρίπησυμπτώματα γρίπης