Covid-19: νέα μελέτη αναφέρει επίμονα συμπτώματα στο 67% όσων νόσησαν «ελαφριά» και δεν νοσηλεύτηκαν

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η Covid-19 προσβάλλει τους ασθενείς που νόσησαν ήπια – και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία – με επίμονα συμπτώματα ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική νόσηση.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Arizona Health Sciences, η πλειοψηφία των ήπια νοσούντων από κοροναϊό έρχονται αντιμέτωποι και με μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19. Αυτό αποτελεί και μια προειδοποίηση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς εάν προσβληθείτε από τον κορωνοϊό, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα συμπτώματα που  είναι πολύ υψηλές

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιευμένη στο PLOS ONE εστίασε σε κρούσματα κορωνοϊόυ που δε χρειάστηκαν νοσηλεία, αναλύοντας δεδομένα τριών μηνών. Η συγκεκριμένη μελέτη από το Μάιο του 2020, παρακολουθεί ασθενείς της Αριζόνα, καθώς και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί μέσω διαδικτυακών ερευνών καταγράφοντας τη σοβαρότητα της νόσησης και τα συμπτώματα τους.

Από τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, το 68,7% εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 30 ημέρες, γεγονός που προμηνύει τη μακρά Covid. Αυτός ο επιπολασμός αυξήθηκε στο 77% μετά από 60 ημέρες παρακολούθησης από τους επιστήμονες.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι το γεγονός ότι τα άτομα που παρουσίασαν επίμονα συμπτώματα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εποχιακές αλλεργίες και υποκείμενα νοσήματα, ενώ ανέφεραν σοβαρότερα συμπτωμάτα από ό, τι τα άτομα χωρίς μακρά Covid.

Tα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν έπειτα από 3ο μέρες ήταν και τα πιο συνηθισμένα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με επίμονη Covid-19: κόπωση, δύσπνοια, άγχος, μυικοί πόνοι, αλλοιωμένη γεύση και μυρωδιά, αϋπνία, πονοκέφαλοι, πόνος στις αρθρώσεις και ρινική συμφόρηση.

Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκεια της λοίμωξης, ποικίλλαν σημαντικά ανάμεσα στα ατόμα που νόσησαν από τον κορωνοϊο. Τα πιο κοινά συμπτωμάτα ήταν τρία, αλλά εμφανίστηκαν έως και 20 διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ των συμμετεχόντων. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι ακόμα και τα άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, μπορεί να έχουν επίμονα συμπτώματα μακροχρόνιας Covid-19 το ίδιο συχνά όσο και τα νοσηλευόμενα άτομα.

 

Covid-19συμπτώματα COVID-19