Covid-19: Πόσο σοβαρά επηρεάζει τελικά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID-19 πέρυσι είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους, σε σχέση με εκείνες τις γυναίκες που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics .

Επιπλέον, μεταξύ των μητέρων που είχαν βρεθεί θετικές στον ιό, περίπου το 11,5% των εμβρύων προσβλήθηκαν επίσης από τον ιό και ήταν πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα.

«Το Νο. 1 συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά αν κολλήσουν τον ιό, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωλήνωση, πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία» σχολιάζει ο Michael Gravet, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Ιατρική Σχολή.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 2.130 έγκυες γυναίκες παγκοσμίως, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ερευνητών από 43 μαιευτήρια σε 18 χώρες μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε γυναίκα που επηρεάστηκε από την COVID-19 συγκρίθηκε με δύο μη μολυσμένες έγκυες γυναίκες που γέννησαν κατά την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο μαιευτήριο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που νόσησαν από COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές, ειδικά εκείνες που έπασχαν από παχυσαρκία ή είχαν υπέρταση ή διαβήτη.

Τα βρέφη που γεννήθηκαν και βρέθηκαν θετικά στην COVID-19 αντιμετώπιζαν συνήθως ήπιες λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά μπορεί ο τοκετός να ήταν πρόωρος. Ο θηλασμός δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη μετάδοση του ιού, αλλά η παράδοση με καισαρική τομή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σε μωρά, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρόμοια ερευνητικά ευρήματα φέτος ώθησαν τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας να συστήσουν εμβόλια COVID-19 σε έγκυες γυναίκες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους, δήλωσε ο Gravett στη δήλωση.

«Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλες τις έγκυες γυναίκες να λάβουν τα εμβόλια COVID-19», είπε.

 

εγκυμοσύνη κορονοϊός