Δείτε τι σημαίνει αν έχετε ραβδώσεις στα νύχια σας

Τα νύχια  μπορούν να σας δώσουν μια εικόνα για την συνολική υγεία. Εάν κάτι συμβαίνει στο σώμα σας, τα νύχια σας μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν, μερικές φορές να αναπτύσσουν ραβδώσεις. Ανάλογα με το πώς φαίνονται οι ραβδώσεις στα νύχια, σκεφθείτε μήπως χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τι σημαίνουν οι κάθετες ραβδώσεις των νυχιών;

Οι γραμμές που εκτείνονται από το κάτω μέρος του νυχιού μέχρι την άκρη είναι η πιο κοινή μορφή ραβδώσεων στα νύχια, που επηρεάζουν περίπου το 20 τοις εκατό των ενηλίκων. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι απλώς ένα σημάδι γήρανσης, λέει ο Ivy Lee, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στην Καλιφόρνια. Τα νύχια των χεριών αποτελούνται κυρίως από κερατίνη , μια πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στα μαλλιά και στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Με τον ίδιο τρόπο που το δέρμα ξηραίνεται και τα μαλλιά γίνονται πιο τραχιά, τα νύχια αλλάζουν επίσης με την ηλικία, επειδή το σώμα δυσκολεύεται να συγκρατήσει την υγρασία.

Άλλες αλλαγές στα νύχια

Αλλά αν δείτε άλλες αλλαγές στα νύχια, όπως σχίσιμο ή αλλαγή χρώματος, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.   Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι προεξοχές στα νύχια  μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας , ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή καρδιαγγειακών προβλημάτων , σύμφωνα με έρευνα στο Indian Dermatology Online Journal

Τι σημαίνουν οι οριζόντιες ραβδώσεις των νυχιών;

Οι ραβδώσεις στα νύχια που τρέχουν από τη μια πλευρά στην άλλη είναι λιγότερο συχνές. Γνωστές και ως γραμμές του Beau, θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ασθένεια ή απλώς να είναι ένα απομεινάρι ενός παλιού τραυματισμού, λέει ο Δρ Λι. «Προκύπτουν επειδή υπάρχει μια προσωρινή διακοπή της ανάπτυξης των νυχιών στην εγγύς μήτρα των νυχιών, όπου κατασκευάζεται το νύχι», λέει. «Είναι συνήθως καλοήθεις και οφείλονται σε μηχανικό τραύμα: μανικιούρ, μπλοκάρισμα του δακτύλου στην πόρτα κ.λπ.».

Μερικές φορές, ωστόσο, υποδεικνύουν μια δερματοπάθεια όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η χρόνια παρονυχία (μια μόλυνση των πτυχών των νυχιών που κάνει το δέρμα πρησμένο και κόκκινο), επομένως επιθεωρήστε το δέρμα και τα δάχτυλά σας για σημάδια ερυθρότητας και εξανθήματος. Ο δερματολόγος σας μπορεί  να προσφέρει την κατάλληλη θεραπείας

Σύμπτωμα μεγαλύτερων προβλημάτων υγείας

Οι ραβδώσεις στα νύχια δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δέρμα – μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων συστηματικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, ένας υπερλειτουργικός ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών, με αποτέλεσμα τα νύχια σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν ραβδώσεις. Εάν και τα 20 νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσουν τις γραμμές του Beau ταυτόχρονα, θα μπορούσε ακόμη και να είναι μια λοίμωξη όπως πνευμονία, παρωτίτιδα ή σύφιλη, ή ακόμα και πρόβλημα με την καρδιά, το συκώτι ή τα νεφρά, σύμφωνα με την έρευνα στο Indian Dermatology Online Εφημερίδα . Ιδιαίτερα εάν τα νύχια σας με ραβδώσεις έχουν γίνει επίσης πιο λεπτά,  αποχρωματισμένα ή κακοσχηματισμένα, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον δερματολόγο σας για να καταλάβετε το πρόβλημα, λέει ο Δρ Λι.

ραβδώσεις στα νύχιαραβδώσεις των νυχιών