Επιτροπή εμβολιασμών:Δέκα σημαντικά σημεία για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Περισσότερες από 900.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca έχουν χορηγηθεί σε πάνω από 700.000 Έλληνες πολίτες, όμως παρά την ισχυρή συμβολή του στην προσπάθεια να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού, χιλιάδες είναι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται τον εμβολιασμό τους με αυτό. Τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο και ακούγονται καθημερινά δημιουργούν επιφυλάξεις και άρνηση με αποτέλεσμα να είναι πολλές οι ακυρώσεις των εμβολιασμών.

Εδώ και πολλές εβδομάδες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει την υπεροχή των ωφελειών από το εμβόλιο έναντι της πολύ μικρή πιθανότητας σοβαρών παρενεργειών. Όμως και τα συγκεχυμένα μηνύματα που λαμβάνει ο πολίτης του εντείνουν την ανασφάλεια.

Αξίζει να αναφέρουμε 3 βασικά σημεία για την εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα:

1. Στις 5 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 18 έως και 64 ετών.

2. Στις 10 Απριλίου η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας από 30 έως και 64 ετών.

3. Στις 15 Απριλίου ξεκινά ο εμβολιασμός με AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι έτσι αποφασίζεται στις 27 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca και 2 μέρες αργότερα για τις ηλικίες 40-44.

Το παραπάνω διάστημα στα διεθνή μέσα υπήρξαν αναφορές για παρενέργειες του εμβολίου, όχι μόνο κατά τις πρώτες μέρες  χορήγησης για τις οποίες υπήρξε σχετική προειδοποίηση, αλλά και για θρομβώσεις που οδηγούσαν σε σοβαρό κίνδυνο τους εμβολιασμένους αρκετές ημέρες μετά.

Αρκετά καθυστερημένα, χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ανακοίνωσαν κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με το εν λόγω εμβόλιο.  Αποκωδικοποιώντας λοιπόν τις σχετικές ανακοινώσεις της Επιτροπής, μέσα από λεγόμενα της προέδρου, ομότιμου καθηγήτριας Μαρίας Θεοδωρίδου διαπιστώνουμε κάποιες επιπλέον αλήθειες για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca:

1. Από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα συνολικά 5.156.736 δόσεις εμβολίων εκ των οποίων 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca με το εμβόλιο Vaxzevria, δηλαδή το 17,6% ή ο ένας στους 6 εμβολιασμούς.

2. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, (TTS), μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

3. Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.

4. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

5. Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Να σχολιάσουμε εδώ ότι αν και δεν “συστήνονται” τα mRNA εμβόλια επί της ουσίας αναφέρεται ότι αν κάποια γυναίκα αισθάνεται ανασφάλεια με το AstraZeneca ή Johnson $ Johnson, ας επιλέξει κάποιο άλλο.

6. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις.

7. Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

AstraZenecaεμβολιασμοίεμβόλιο astrazenecaθρομβώσεις λόγω εμβολιασμούAstraZeneca εμβόλιοAstraZeneca θρομβώσεις