Δεν θα πέσουν κάτω από τους 500 οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού το Φεβρουάριο

Στους εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικους που είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, φαίνεται να μπλοκάρει αυτή η στιγμή η όποια σκέψη για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων. Η κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας μπορεί να νοσήσει σοβαρά ακόμη και από την Μετάλλαξη Όμικρον, και να προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις στο ΕΣΥ, το οποίο ήδη νοσηλεύει πάνω από 560 διασωληνωμένους.

Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι οι σκληροί δείκτες και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αργεί να υφεθεί. Και αυτό γιατί  οι εισαγωγές μέχρι πριν από δύο βδομάδες αφορούσαν κυρίως «Δέλτα», που ξέρουμε ότι έχουν ένα μακρύ χρόνο νοσηλείας.

“Επίσης, συνειδητοποιούμε πλήρως ότι οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 όταν μολυνθούν με «Όμικρον» έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να μπουν στο νοσοκομείο και να χρειαστούν και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Οπότε, με αυτούς τους παράγοντες στο μυαλό μας δεν περιμένουμε έναν μαγικό διακόπτη να αδειάσει αυτομάτως τα νοσοκομεία μας” ανέφερε η καθηγήτρια.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι “Έτσι όπως πηγαίνουμε σιγά-σιγά από νοσηλευθέντες με «Δέλτα» προς νοσηλευθέντες με «Όμικρον», ξέρουμε ότι έχουν και μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Άρα, αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών μάς δίνει την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί σιγά-σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Νομίζω κάποια μαθηματικά μοντέλα που μας έδειξε ο κύριος Τσιόδρας προχθές στη συνεδρίαση μιλάνε για γύρω στους 500 διασωληνωμένους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κάπως έτσι”.

Συμπεραίνει κανείς ότι η διατήρηση 500 διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για χαλάρωση μέτρων.

Προβληματισμένη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Επίσης η κα Παπαευαγγέλου εξέφρασε και την επιφυλακτικότητα των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέροντας ότι από τη μια βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στο Εθνικό  Συστήμα Υγείας και από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. 140.000 συνάνθρωποί μας, που δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν.

“Συνεπώς, έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε εκείνα τα μαγικά νούμερα, τα 2000 και 3000, που φοβόμασταν να φτάσουμε στις 8000 και τώρα δεν τα βλέπουμε καν να έρχονται σύντομα. Συνεπώς θέλει αρκετή σκέψη. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει.  Βλέπουμε και άλλες χώρες ευρωπαϊκές να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, τα υπέρ και τα κατά, να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Θέλει, λοιπόν, αρκετή κουβέντα και άρχισε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα. Θέλει, όμως, κάποιο καιρό να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε”. επεσήμανε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας.  Και πολύ συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Οπουδήποτε, να πάνε, να γυρνάνε… Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα έρθει σχετικά σύντομα γιατί κινείται όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Και επαναλαμβάνω, μόνο για τους εμβολιασμένους”.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως αν δεν επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ευρεία  άρση μέτρων δεν θα υπάρξει.

τρίτη δόση εμβολίουΒάνα Παπαευαγγέλουκορονοϊός νέα μέτραμέτρα για ανεμβολίαστουςκορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνης