Δεν θα πιστέψετε γιατί όταν αλλάζουμε διαμονή, παίρνουμε κιλά…

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αλλάζουν χώρα και μετακινούνται δυτικότερα μετά από 6-9 μήνες παίρνουν κιλά, ακόμη κι αν δεν έχουν αλλάξει ριζικά τη διατροφή τους.

Ολόκληρος ο οργανισμός συμετέχει στην προσαρμογή της αλλαγής τρόπου ζωής. Ακόμη και το έντερο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία με τις συνακόλουθες αλλαγές που θα προκύψουν αναπόφευκτα, λόγω νερού, λόγω της διατροφής, λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις αλλαγές, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (UMN) διενήργησαν μια μελέτη για να εξετάσουν τους Κινέζους και τους Ταϊλανδούς μετανάστες που μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έγγραφο με τίτλο «Αμερικανική Μετανάστευση Westernizes Human Microbial Microbial» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell την 1 Νοεμβρίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες, τα μικρόβια του εντέρου και το δείκτη μάζας σώματος των μεταναστών πριν και μετά τη μετακίνησή τους προς τα δυτικά.

Μετά τη εγκατάστασή τους, μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν η απώλεια της ποικιλομορφίας στα βακτηρίδια του εντέρου.

Επιπλέον, αυτή η απώλεια συνέβη μόλις έξι έως εννέα μήνες μετά την μετακόμισή τους στις ΗΠΑ.

Μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες, οι ερευνητές βρήκαν περιπτώσεις μειωμένης πρόσληψης ινών και αυξημένης κατανάλωσης μεταποιημένων σακχάρων, αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αρκετά διαδεδομένα στην αμερικανική διατροφή.

Η μελέτη αναφέρεται σε αυτό ως «δυτικοποίηση» του μικροβίου, αφού τα βακτηρίδια των εντέρων των νεοφερμένων άρχισαν σταδιακά να μοιάζουν πολύ με αυτά των Αμερικανών.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου οδηγούν στην παχυσαρκία ή το αντίστροφο.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
κιλάΑλλαγή διαμονής