Διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να είστε υγιείς καθώς περνούν τα χρόνια

Όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε με τη διατροφή μας ώστε να είμαστε υγιείς καθώς γερνάμε, υπάρχουν πολλά πράγματα δεν γνωρίζουμε αν είναι μύθος ή αλήθεια.  Μας τα ξεκαθαρίζει η  Ειδική Διατροφολόγος του Johns Hopkins  Kathleen Johnson, MA, RD, LDN .

Μύθος:  Πρέπει να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά καθώς μεγαλώνετε.

Αλήθεια:  Μόνο εάν επιδεινώνει το στομάχι ή το πεπτικό σας σύστημα.

Το σώμα μας συχνά γίνεται λιγότερο ανεκτικό σε ορισμένα τρόφιμα καθώς μεγαλώνουμε, λέει η Johnson. Τα γαλακτοκομικά είναι ένα από αυτά γιατί η παραγωγή του ενζύμου λακτάση, που βοηθά στην πέψη των γαλακτοκομικών, μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.  Αλλά μόνο αν δεν αισθάνεστε καλά μετά από γαλακτοκομικά προϊόντα (και έχετε συμπτώματα όπως αέρια και φούσκωμα), θα πρέπει να τα αποφύγετε.

Μύθος:  Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο μόνο από τα γαλακτοκομικά.

Αλήθεια:  Πολλές άλλες τροφές είναι εκπληκτικά καλές πηγές.

Εάν δεν αντέχει ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά μπορείτε ακόμα να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα (1.300 χιλιοστόγραμμα για να αποτρέψετε την οστεοπόρωση) τρώγοντας τρόφιμα με ασβέστιο, όπως το μποκ τσόι,  λευκά φασόλια, σπανάκι, σολομός και σαρδέλες.

Μύθος:  Θα πρέπει να στραφείτε σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.

Αλήθεια:  Είναι καλύτερα να ακολουθείτε ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Η πρωτεΐνη βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας – κάτι που το σώμα μας χάνει φυσικά μετά την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό για άτομα άνω των 50 είναι η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.  Για αυτόν τον στόχο είναι σημαντικό να ασκείστε με μέτρο και να βεβαιωθείτε ότι η μεγαλύτερη μερίδα στο πιάτο σας είναι λαχανικά, συνδυασμένο με από δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνη. Ένα πρόγραμμα διατροφής που υποστηρίζουν οι περισσότεροι ιατροί για υγιή γήρανση είναι η  μεσογειακή διατροφή .

Μύθος:  Πρέπει να αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη.

Αλήθεια:  Κάποια μπορεί να είναι καλά για εσάς. Επικεντρωθείτε καλύτερα στην κατανάλωση περισσότερων υγιεινών λιπών.

Υπάρχουν συμπεράσματα της επιστήμης, που υποστηρίζουν τα οφέλη των καλών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών», λέει η Johnson – λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια. «Απλά μην τρώτε λίπη – οποιουδήποτε τύπου – στο μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας» σύμφωνα με την ειδικό. Λάβετε υπόψη ότι τα λίπη βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα για υγιή γήρανση.

ηλικιωμένοι διατροφήδιατροφήυγιή γήρανσηfront-storiesδιατροφή για αντιγήρανση