Διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες ΕΟΠΥΥ – φαρμακοποιών για τη διάθεση των ΦΥΚ

Σειρά συναντήσεων πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης που θα υπογράφει το κάθε φαρμακείο με τον οργανισμό ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτας πραγματοποίησε μία ακόμη επίσκεψη χθες στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητηθούν τόσο τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο σύστημα διάθεσης των ΦΥΚ όσο και θέματα της συλλογικής σύμβασης. Ειδικά στο θέμα της σύμβασης, η οποία αναμένεται να είναι ορισμένου χρόνου, το μεγάλο ζητούμενο είναι το θέμα της αμοιβής των φαρμακοποιών, η οποία βέβαια θυμίζουμε ότι θα ισχύει μετά το πέρας τουλάχιστον οκτώ μηνών από την έναρξη της διαδικασίας.

Αν και έχουν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες και εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για την δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων διεργασιών έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, κύκλοι τόσο του ΕΟΠΠΥ όσο και του Υπουργείου Υγείας εκφράζουν την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του νέου τρόπου διάθεσης των ΦΥΚ. Άλλωστε η άμεση ενεργοποίηση του συστήματος αποτελεί και ένα από τα στοιχήματα τόσο του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια όπως και του ίδιου του πρωθυπουργού, με την Κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να εξαλείψει τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥ.

Πάντως οι φαρμακοποιοί φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το τεχνικό κομμάτι της διάθεσης των φαρμάκων αυτόν, ζητώντας να εξεταστεί ενδεχομένως και περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος ώστε να αποφευχθούν προβλήματα, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία τόσο των ίδιων όσο και των ασφαλισμένων.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι μια μερίδα φαρμακοποιών δεν αισθάνεται και τόσο αισιόδοξη για την υλοποίηση του σχεδίου μέχρι το τέλους του Ιανουαρίου, θεωρώντας ότι ο προγραμματισμός θα καθυστερήσει. Πάντως το σύστημα του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμο να δεχτεί τις συνδέσεις τόσο με φαρμακοποιούς όσο και με φαρμακευτικές εταιρείες ώστε οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν την μεταξύ τους άμεση συνεργασία χωρίς την παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα τιμολογεί μόνο και δεν θα διακινεί.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται εκ νέου η λίστα με τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα διάθεσης. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο αριθμός των λόγω σκευασμάτων να αυξηθεί, από τα 44 που είναι σήμερα, ενώ εκφράστηκαν και απόψεις ένταξης σκευασμάτων ψυχρής αλυσίδας, αλλά μόνο για συγκεκριμένα φαρμακεία αστικών κέντρων. Αν τελικά λίστα θα μεγαλώσει η θα παραμείνει στα σκευάσματα που έχουν ήδη αποφασιστεί θα φανεί στην πράξη, με τις τελικές ανακοινώσεις.

ΦΥΚΠΦΣφαρμακείαΕΟΠΥΥ