Διευρυμένη χρήση ναλοξόνης για ουσιοεξαρτώμενους – Δυνατότητα χορήγησης όχι μόνο από γιατρούς

Περισσότερο προσβάσιμη έγινε η ναλοξόνη για ουσιοεξαρτώμενους, με την εισπνεόμενη μορφή να επιτρέπει πλέον και χορήγησή της από στελέχη του ΕΚΑΒ και της προ-νοσοκομειακής φροντίδας. Το υπουργείο Υγείας ανταποκρινόμενο στο πάγιο αίτημα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και των Φορέων και των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή διεύρυνε τη χρήση της ναλοξόνης, που μέχρι σήμερα χορηγούταν από γιατρούς και κατά βάση στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Πλέον, ο τρόπος χορήγησης του σημαντικού “αντιδότου” για τα ναρκωτικά επιτρέπει τη χρήση της και από άλλους επαγγελματίες υγείας. Πιο αναλυτικά, η χορήγηση μέσω ρινικού σπρέι και όχι αποκλειστικά ενδοφλέβια έχει δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο ότι επιτρέπει σε διασώστες του ΕΚΑΒ να τη χορηγούν, το δεύτερο ότι διευκολύνει τους ίδιους τους χρήστες καθώς πολλές φορές δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα φλεβών για πραγματοποίηση ένεσης.

Η ναλοξόνη είναι ουσία που μπορεί να αναιρέσει τις επιδράσεις που έχει ένα οπιοειδές, όπως η ηρωίνη, στον οργανισμό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης με σκοπό να επαναφέρει στην ζωή τον άνθρωπο σε κίνδυνο. Χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπιστεί η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από την υπερδοσολογία οπιοειδών. Η δράση της ναλοξόνης διαρκεί περίπου μισή με μία ώρα. Απαιτούνται πολλαπλές δόσεις, καθώς η διάρκεια δράσης των περισσότερων οπιοειδών είναι μεγαλύτερη από αυτή της ναλοξόνης.

Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χορήγηση εισπνεόμενης ναλοξόνης πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά του ΟΚΑΝΑ πριν λίγες ημέρες, σε συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο προσωπικό πρώτης γραμμής του Οργανισμού. Έτσι, πλέον έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και τεχνογνωσία να χορηγούν εισπνεόμενη ναλοξόνη στελέχη του ΕΚΑΒ και της προ-νοσοκομειακής φροντίδας, της Άμεσης Πρόσβασης – Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ και άλλων φορέων.

Η εκπαίδευση αποτέλεσε βασική προτεραιότητα των προέδρων του ΟΚΑΝΑ και του ΕΚΑΒ κ. Θεοχάρη και κ. Παπαευσταθίου αντίστοιχα. Στην ομάδα των εκπαιδευόμενων συμμετείχαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ από την πρώτη γραμμή, ενώ παρευρέθηκε και ο κ. Δ. Πύρρος, Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Στην εκπαίδευση έγινε ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης της ναλοξόνης στην Ελλάδα, για τη φαρμακολογική δράση της ναλοξόνης, καθώς και για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας. Στο πλαίσιο της θεματολογίας, συμπεριλήφθηκε και επίδειξη της πρακτικής εφαρμογής χορήγησης εισπνεόμενης ναλοξόνης.

“Η απόκτηση της απαιτούμενης γνώσης και πιστοποίησης για την χορήγηση εισπνεόμενης Ναλοξόνης στο πεδίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να σώζονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές”, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ. “Ενα πολύτιμο φάρμακο από σήμερα θα είναι ευρέως διαθέσιμο, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας στο πεδίο”, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση αναφορικά με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης από τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη.

ΕΚΑΒΟΚΑΝΑναλοξόνηοπιοειδή