Δημιουργείται ψηφιακό αποθετήριο για αποτελέσματα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων

Ηλεκτρονικά θα είναι διαθέσιμες οι διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και βεβαιώσεις νοσηλείας και εξιτηρίων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, με τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υγείας να είναι άμεσα προσβάσιμα στους πολίτες.

Με απόφαση που έστειλε προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενημερώνει πως, σύμφωνα με το άρθρο 83 του ν.4954/2022, συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ψηφιακό αποθετήριο διαγνωστικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων, στο οποίο θα αποθηκεύονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται από δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 93 του ν.4961/2022 (Α’ 146), στην ΗΔΙΚΑ συστήνεται ψηφιακό αποθετήριο βεβαιώσεων νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας.

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και οι βεβαιώσεις νοσηλείας αποτελούν τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Υ.φ.Υ.) του πολίτη. Ο κάθε πολίτης θα δύναται να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων του, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, που θα είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) καθώς και μέσα από την εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα My health app.

Από τις 20 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών στις εξετάσεις

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος ασθενής αυθεντικοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων. Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), o οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του ασθενούς. Ειδικά για τους ανήλικους, ενημερώνονται κατά τα προαναφερόμενα οι φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά τους.

Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή της, εμφανίζεται στον ασθενή λίστα με τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο ασθενής επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ως έναρξη ισχύος της ηλεκτρονικής χορήγησης διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες ορίζεται η 20ή Δεκεμβρίου. Σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής στην πλήρη λειτουργία της είναι να είναι ο φάκελος και οι εξετάσεις κάθε ασθενούς προσβάσιμες σε όποια δομή Υγείας, χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να παίρνει μαζί του το ιστορικό και τις εξετάσεις που έχει κάνει.

Προκειμένου να προχωρήσουν τα παραπάνω, κάποια από τα δημόσια νοσοκομεία έχουν υλοποιήσει σε δοκιμαστικό περιβάλλον τη διασύνδεσή τους με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για αυτά τα νοσοκομεία ξεκινά η μετάβαση στο παραγωγικό περιβάλλον των δεδομένων προς το ψηφιακό αποθετήριο διαγνωστικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων και το ψηφιακό αποθετήριο εξιτηρίων νοσηλείας που λειτουργούν στην ΗΔΙΚΑ ως τμήματα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Το εκτιμώμενο κόστος για την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων είναι 3.000 ευρώ για το Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και 1500 ευρώ για το Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών Εξετάσεων ανά νοσοκομείο. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης ανά νοσοκομείο ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.

ΗΔΙΚΑψηφιακή υγείαιατρικές εξετάσειςΑτομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας