Δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου Παίδων στην ανατολική Αττική – Πρόσκληση υπουργείου Υγείας προς παρόχους για κατασκευή και εξοπλισμό

Τη δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου Παίδων στην ανατολική Αττική επιδιώκει το υπουργείο Υγείας. Με απόφασή του ο υπουργός Υγείας καλεί δυνητικούς παρόχους να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του παιδιατρικού περιφερειακού ιατρείου.

Η πρόσκληση αφορά στην υποβολή για τη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής και εξοπλισμού του ιατρείου, το οποίο θα εγκατασταθεί σε περιοχή αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στον παιδιατρικό πληθυσμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στη συμπλήρωση των υποδομών των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας και θα συνδράμει στη μείωση των ανισοτήτων την παροχή υπηρεσιών υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Η αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι στις άμεσες προτεραιότητες της οδού Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προχωρά και ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον παιδιατρικό πληθυσμό συνηθίζεται, ελλείψει ενός συνεκτικού δικτύου ΠΦΥ, να δημιουργούνται πολύωρες αναμονές στα νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα. Εφέτος το χειμώνα, που οι παιδικές λοιμώξεις ήταν σε μεγάλη έξαρση, τα παιδιατρικά νοσοκομεία αντιμετώπισαν πολλά περιστατικά και στις εφημερίες οι ουρές ήταν μεγάλες. Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με ενημερώσεις της μέσα από τα σόσιαλ μίντια επεδίωκε να διοχετευτεί ο κόσμος και σε Κέντρα Υγείας, κάνοντας γνωστές τις διευθύνσεις τους, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθώς και το ωράριο λειτουργίας τους.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου Παίδων στην ανατολική Αττική ευθυγραμμίζεται με τον Αξονα Προτεραιότητας 3.1 “Ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγεία για όλους” και ειδικότερα στο Πρόγραμμα Δράσης 3.1.1: “Πρωτοβουλία φροντίδα υγείας για όλους” του εγκεκριμένου Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας.
Η πρόταση υποβολής προτάσεων περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την προμήθεια του ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία του ιατρείου για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στον ωφελούμενο πληθυσμό.
Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 600.000 ευρώ. Οι προτάσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση logon.ops.gr από την 20/3/2023 έως και την 20/10/2023.

παιδιατρικά περιστατικάΠΦΥΥπουργείο Υγείαςπρωτοβάθμια περίθαλψηπεριφερειακά ιατρεία