Δημήτρης Κουρέτας: Από ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας εκλέχτηκε νέος Περιφερειαρχής Θεσσαλίας, στον δεύτερο γύρο των Περιφερειακών Εκλογών με 59,63%, έναντι του κ. Αγοραστού, ο οποίος συγκέντρωσε 40,37%.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Κουρέτα μετά την ανακοίνωση της νίκης του, καθώς φάνηκε προσγειωμένος και ταπεινός. Συγκεκριμένα είπε: «Πριν από μία βδομάδα σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Σήμερα αυτή τη νίκη δε μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή. Παρόλα αυτά θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις φυσικές και νοητικές για να μπορέσω να θεραπεύσω και να κλείσω αυτή την πληγή. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αγοραστό γι’ αυτό το σχετικά ήπιο προεκλογικό κλίμα στον αγώνα που κάναμε».

Ο Δημήτρης Κουρέτας, ωστόσο, στον χώρο της υγείας είναι ένα όνομα γνωστό, και το βιογραφικό του περιλαμβάνει ουκ ολίγες επιτύχιες.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.

Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις. Υπήρξε ο ιδρυτής και σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της spin-off εταιρείας, του Παν. Θεσσαλίας, FoodOxys, η οποία έχει ως αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

Η πολιτική σκηνή

Ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επέστρεψε στην αυτοδιοικητική αρένα και το 2019 ήταν και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αυτή τη φορά ιδρύοντας την παράταξη «Πρωτοβουλία», με την οποία έλαβε ποσοστό 5,42% και 3 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.

Με την ίδια παράταξη συνέχισε και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023, έχοντας όμως αυτή τη φορά την κομματική στήριξη του δεύτερου και τρίτου κόμματος της βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Κουρέτας