Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού μέσα σε ένα μήνα

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού να δείχνουν σημάδια υποχώρησης, όμως την ίδια ώρα διασωληνώσεις ασθενών και θάνατοι λόγω covid αυξάνονται. Ειδικότερα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ο συνολικό αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε πτώση 10% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου, όπως αι ο δείκτης θετικότητας που διαμορφώθηκε από το 3% στο 2,75%.

Την ίδια στιγμή όμως ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει τριπλασιαστεί στους 39 μέσα σε ένα μήνα, ενώ και οι διασωληνώσεις έφτασαν τις 388 δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσιες (198 ήταν στις 7 Αυγούστου).

Τα τελευταία αυτά στοιχεία προβληματίζουν του ειδικούς και υπό αυτές τις συνθήκες θα συνεδριάσει σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Να αναφέρουμε ακόμη ότι χθες συνεδρίασε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένεται σήμερα να υπάρξουν αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και την Δυτική Μακεδονία και εκτιμούν ότι υπάρχει πρόβλημα και ανησυχία για τις εν λόγω περιοχές. Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα της πανδημίας στην Κρήτη όπου παρατηρείται σταθεροποίηση και καθοδική τάση.

Επίσης καθοδική διαπιστώνεται η τάση και στην Αττική όπου ακόμη και τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν ύφεση της επιδημίας.

Επιστροφή στα θρανία

Να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το μεγάλο στοίχημα παίζεται στο άνοιγμα των σχολείων. Χθες με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σημειώθηκε επίσης και σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά τα οποία μέσα σε μία ημέρα έφτασαν τα 700. Μάλιστα φαίνεται να σημειώθηκε ρεκόρ ποσοστού συμμετοχής στα συνολικά κρούσματα καθώς προσέγγισαν το 25%.

Η “επίδοση” αυτή αποδίδεται στο ότι μάλλον γίνονται περισσότερα τεστ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πλέον, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων.

Η Κυβέρνηση παλεύει να αναχαιτίσει την επέκταση των κρουσμάτων στα σχολεία και επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις συγκεκριμένες ηλικίες και γι’ αυτό ενεργοποιεί και το δίκτυο των ιδιωτών παιδιάτρων.

Βέβαια ο χρόνος είναι ελάχιστος μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και το χτίσιμο ανοσίας στους μαθητές, όμως επιχειρείται να προλάβουμε τα χειρότερα και δη μια δραματική έξαρση του 4ου κύματος τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα επεσήμανε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου: «Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής. Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία. Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

κορονοϊόςΣωτήρης Τσιόδραςδιασωληνωμένοιθάνατοι από κορονοϊό