Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού το τελευταίο δίμηνο

Αυξάνουν σημαντικά οι ανάγκες για εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της επιδημίας κορονοϊού, όπως προκύπτει και από τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή περίπου 600 ασθενείς με covid νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια ώρα περίπου 1600 έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από την αρχή της επιδημίας και δυστυχώς 349 έχουν καταλήξει.

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι περίπου 2550 από τους περίπου 15600 που έχουν νοσήσει με κορονοϊό χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Παράλληλα με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέχρι τις 19 Ιουλίου είχαν νοσηλευτεί και λάβει εξιτήριο 1030 ενώ είχαν καταλήξει 195 συμπολίτες μας. Συνολικά δηλαδή 1225 είχαν νοσηλευτεί.

Φαίνεται λοιπόν ότι από τον Ιούλιο και μετά άλλοι τόσοι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν με τους 159 δυστυχώς να καταλήγουν. Βέβαια συγκρίνουμε μία πρώτη περίοδο 5 μηνών με μία ακόλουθη μόλις δύο μηνών. Φαίνεται δηλαδή μια επιβαρυμένη επιδημιολογικά περίοδος κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Όμως παρόλ’ αυτά, το ΕΣΥ δείχνει μέχρι στιγμής να αντέχει.

Βέβαια η κατάσταση είναι ανησυχητική ειδικά για την Αττική. Χθες ανακοινώθηκαν 174 νέα κρούσματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες με την αύξηση των ελέγχων να δούμε ακόμη υψηλότερα.

Όσον αφορά στους ελέγχους θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διήμερο (Κυριακή-Δευτέρα) σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση στον αριθμό τον ελέγχων (κινήθηκαν στους περίπου 8100 ημερησίως) γεγονός το οποίο οδήγησε και στην επιβεβαίωση χαμηλότερου αριθμού νέων κρουσμάτων που δε συνδέονται με γνωστή συρροή.

Η επικείμενη αύξηση των ελέγχων σε επίπεδα και πάλι άνω των 14.000 ημερησίως, αναμένεται να οδηγήσει στην επιβεβαίωση μεγαλύτερου αριθμού νέων μολύνσεων εντείνοντας την ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ως κλασική απάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανακοίνωση μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού μετά τον Ιούλιο, το γεγονός ότι η διενέργεια αρκετών χιλιάδων ελέγχων οι οποίοι δεν ήταν εφικτό να γίνουν κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, επιβεβαίωνε υψηλά νούμερα μολύνσεων. Την Κυριακή και χθες Δευτέρα διαπιστώσαμε όμως ότι σημειώθηκε μείωση στα μη συνδεόμενα με γνωστές συρροές κρούσματα κι αυτό φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση των τεστ.

Η μείωση των ελέγχων αποδίδεται στην ολοκλήρωση των τεστ που γίνονται σε υγειονομικούς, τον περιορισμό των εισερχομένων στη χώρα από πύλες εισόδου αλλά και στο ότι το Σαββατοκύριακο δε γίνονται χειρουργεία (τα οποία γενικότερα έχουν μειωθεί λόγω covid).

Τις επόμενες μέρες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κατευθυνθούν σε ευρύτερους ελέγχους, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές όπως η Αττική, αυξάνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τον αριθμό των τεστ. Έτσι αναμένεται να εμφανιστούν αρκετά νέα κρούσματα, κάτι το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει και κρίσιμο παράγοντα για αποφάσεις σχετικά με νέα μέτρα.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χθες, παρά το μειωμένο αριθμό των τεστ, η Αττική βρέθηκε να καταγράφει 174 νέα κρούσματα, αριθμός που θα πρέπει να μειωθεί άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown.

νοσοκομείαΕΟΔΥνοσηλείακορονοϊόςΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίαςτεστ ανιχνευσης κοροναιουαυξηση κρουσματων