Διπλάσιος ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς να νοσήσουν σοβαρά ή ακόμη και να χάσουν την ζωή τους από τον κοροναϊό

Οι άνθρωποι με καρκίνο αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν με σοβαρά συμπτώματα ή να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με μια νέα πολυκεντρική κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 14 νοσοκομεία στη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας.

Εφόσον τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από νέες μελέτες, τότε ο καρκίνος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο με τα υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.α.), τα οποία αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ασθενείς που κολλάνε το νέο κορονοϊό. Οι καρκινοπαθείς πάντως θεωρούνται γενικότερα πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer Discovery» της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), μελέτησαν στοιχεία για 105 καρκινοπαθείς που αρρώστησαν από Covid-19 και άλλους 536 ασθενείς με Covid-19 αλλά χωρίς καρκίνο.

Από τη σύγκριση διαπιστώθηκε ότι οι καρκινοπαθείς είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν με σοβαρά συμπτώματα από τον κορονοϊό, τριπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με τους υπόλοιπους μη καρκινοπαθείς ασθενείς.

  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπήρχε για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο σταδίου 4, οι οποίοι είχαν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σχεδόν επταπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, εξαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων και 55 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο διασωλήνωσης. Η χειρότερη πρόγνωση ήταν για τους ασθενείς με καρκίνο του αίματος (λευχαιμία, λέμφωμα, μυέλωμα) και στη συνέχεια για εκείνους με καρκίνο των πνευμόνων.

Ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς ήταν εξίσου αυξημένος είτε έκαναν αντικαρκινική θεραπεία είτε όχι, όταν μολύνθηκαν από τον κοροναϊό SARS-CoV-2. Οι ασθενείς που είχαν κάνει χειρουργική αφαίρεση όγκου, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή έκβαση της Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο τους. Οι ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο δεν είχαν πάντως σημαντικά διαφορετικό κίνδυνο σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς καρκίνο.

«Μολονότι η μελέτη περιορίστηκε σε μία μόνο επαρχία της Κίνας, αποτελεί το πρώτο βήμα για να προσδιοριστεί συγκεκριμένα η επίπτωση της Covid-19 στους ογκολογικούς ασθενείς. Πάντως το δείγμα ήταν σχετικά μικρό, οπότε αναμένουμε οι εκτιμήσεις μας να αλλάξουν, καθώς θα διαθέτουμε περισσότερα δεδομένα», ανέφερε ένας Αμερικανός επιστήμονας που συνεργάστηκε με την κινεζική ερευνητική ομάδα, ο δρ Μαουρίτσιο Σαντιλάνα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Παραμένουν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό – Επανέρχονται τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία

καρκινοπαθείςΚοροναϊός