Δωρεάν οδοντίατρος για περισσότερα από 700.000 παιδιά – Ερχεται το Dentist Pass

Ακόμη ένα πρόγραμμα για την προώθηση προληπτικών εξετάσεων υγείας τίθεται σε εφαρμογή. Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά 6-12 ετών, πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το Dentist Pass που θα αφορά σε voucher 40 ευρώ για οδοντίατρο, βρίσκεται στην τελική ευθεία, μετά και την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης, είναι υπό την “ομπρέλα” του Εθνικού Προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία “Σπύρος Δοξιάδης” και αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με την αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα. Ερχεται να καλύψει ένα μεγάλο “κενό”, αυτό της δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης για παιδιά.

Το Dentist Pass αφορά σε περίπου 700.000 παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών, τα οποία θα ωφεληθούν χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Συγκεκριμένα, ωφελούμενοι της ενίσχυσης είναι παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 2011 έως και 2016, υπολογίζονται σε περίπου 717.500 και διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

Ο Παιδοδοντίατρος θα εξηγήσει στο παιδί και τους γονείς θέματα σχετικά με την πρόληψη των οδοντικών νόσων και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Θα προβεί σε φθορίωση και σε έλεγχο των δοντιών και θα δώσει συμβουλές αντιμετώπισης βασικών θεμάτων (τερηδόνα, ουλίτιδα, κτλ). Σημειώνεται ότι έχει βεβαιωθεί μέσω βιβλιογραφίας η σχέση μεταξύ τερηδόνας και ζυμώσιμων υδατανθράκων. Η ζάχαρη είναι η πιο διαδεδομένη και συχνή πηγή αυτών στην καθημερινή δίαιτα. Επειδή, όμως, είναι πρακτικά ανεφάρμοστο ένα παιδί να αποτραπεί πλήρως από το να καταναλώσει ζαχαρώδεις τροφές, χυμούς ή αναψυκτικά, είναι πολύ σημαντικό να δοθούν πρακτικές συμβουλές στους γονείς, αναφορικά με τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Στο οδοντιατρείο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ιατρικές πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι εξετάσεις και η διαδικασία

Ενδεικτικά, οι προληπτικές εξετάσεις είναι:

1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής

2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών

3. Φθορίωση

4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και θα ισχύει για έξι μήνες.

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά- μέλη της οικογένειας.
Για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

οδοντίατροςοδοντιατρική περίθαλψηdentist pass