Double masking: Έρευνα αναφέρει γιατί είναι καλύτερο να φοράς δύο μάσκες μαζί

Η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της μάσκας στη μετάδοση του Κορονοϊού αποτελεί παρελθόν. Μπορεί αρκετοί ανάμεσά μας να μην μπορούν ακόμη να συνηθίσουν τη σωστή χρήση της μάσκας, ωστόσο η συμβολή της στον περιορισμό της πανδημίας είναι αναμφισβήτητη. Ανοιχτή, ωστόσο, παραμένει και η συζήτηση για το ποιο είδος μάσκας είναι το πιο καλό. Όλα αυτά την ώρα που μια νέα έρευνα αναφέρει ότι το να φοράς δύο μάσκες μαζί είναι προτιμότερο από το να φοράς μια απλή χειρουργική μάσκα… Το double masking αρκετά διαδεδομένο πια στο εξωτερικό τείνει να γίνει το επόμενο trend στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τι είναι double masking και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι; 
Το double masking είναι η διπλή χρήση της μάσκας, δηλαδή όταν κάποιος φορά μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από την απλή χειρουργική. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η διπλή χρήση μάσκας μπλοκάρει κατά 92,5% τα σωματίδια της νόσου που διέφυγαν από άτομο που νοσεί από Κορονοϊό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απλή χειρουργική μάσκα εμποδίζει τα σωματίδια αυτά μόλις κατά 42%… Ακόμη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα, αν και το άτομο που νοσεί φορά διπλά μάσκα αλλά και το άτομο που δεν νοσεί, τότε η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται 96,4%…
“Εξακολουθούμε να προτείνουμε οι μάσκες να έχουν διπλή ύφανση/επένδυση, να καλύπτουν πλήρως τη μύτη και το στόμα και να εφαρμόζουν τέλεια στη μύτη αλλά και στα πλαϊνά του προσώπου”, δηλώνει ο Διευθυντής του CDC Dr. Rochelle Walensky κατά τη διάρκεια briefing στον Λευκό Οίκο.
κορονοϊόςμάσκαdouble masking