Δραματικό ρεκόρ με 2.710 θανάτους προκάλεσε τον Ιανουάριο ο κορονοϊός

Ο φετινός Ιανουάριος του 2022 χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού για τη χώρα μας, με ρεκόρ θανάτων στους 2.710 και 729.870 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα κατά μέσο όρο είχαμε πάνω από 650 διασωληνωμένους με ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είναι λογικό η αύξηση των νέων κρουσμάτων συντήρησε το μεγάλο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων και προκάλεσε την αύξηση των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνολικά έχασαν τη ζωή τους μέσα στο μήνα, 2.710 συμπολίτες μας όπως αναφέραμε. Με βάση τον αριθμό αυτό ο Ιανουάριος αναδεικνύεται ο τρίτος πλέον θανατηφόρος μήνας από την αρχή της πανδημίας.

Μείωση των τεστ

Παράλληλα ο Ιανουάριος κλείνει και με σημαντική πτώση στο σύνολο των ελέγχων για νέες διαγνώσεις. Ειδικότερα, υπήρξε σημαντική υποχώρηση στα τεστ του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο, και αυτό παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκε υποχρεωτικός έλεγχος ακόμη και σε εμβολιασμένους για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται δε ότι το σύνολο των τεστ που έγιναν το Δεκέμβριο ήταν 10,9 εκατομμύρια και τον Ιανουάριο 9,7 εκατομμύρια. Εδώ να επισημάνουμε μάλιστα ότι για την περίοδο των εορτών είχαν διανεμηθεί δωρεάν self test και λόγω αυτών είχαν εντοπιστεί πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Η διαδικασία αυτή δε συνεχίστηκε και σίγουρα υπάρχει υποδιάγνωση της πορείας της πανδημίας στην κοινότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα νέα κρούσματα που θα δούμε μέσα στον Φεβρουάριο.

Επικράτηση της Όμικρον

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται ξεκάθαρα στην επικράτηση της Μετάλλαξης Όμικρον όμως σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η Μετάλλαξη Δέλτα. Στις αρχές Δεκεμβρίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι “με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό κίνδυνο της επικράτησης της παραλλαγής «Όμικρον», η ανάγκη άμεσης χορήγησης της 3ης δόσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική”.

Όμως ακόμη και τότε ήταν ήδη αργά για εμβολιασμούς αφού θα χρειάζονταν 5 εβδομάδες για την ανάπτυξη ανοσίας. Τότε ακόμη το 1/3 του πληθυσμού δεν είχε ακόμη εμβολιαστεί ενώ από το σύνολο των εμβολιασμένων πάνω από το 60% δεν είχε προχωρήσει στην αναμνηστική δόση.

Το θέμα όμως και πάλι ήταν η Δέλτα η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί ότι εκτοπίζεται από την Όμικρον κάτι το οποίο όμως δεν έγινε καθώς παράλληλα με τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων λόγω αυτής, και η Δέλτα διασπείρονταν σε χιλιάδες πολίτες.

Κρούσματα σε σχολεία

Τον Ιανουάριο επίσης σημειώθηκε και ρεκόρ κρουσμάτων σε παιδιά. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πάνω από 120.000 παιδιά νόσησαν όταν τα σχολεία άνοιξαν στις 10/1/2022, δηλαδή ο ένας στους 10 μαθητές.

Οι μαθητές, όσο και αν πολλοί από τους ειδικούς θεωρούν ότι δεν οδηγούν την πανδημία, σίγουρα αυξάνουν τη διασπορά της. Μπορεί να νοσούν ήπια και και το εμβολιασμένο περιβάλλον τους να μην κινδυνεύει, όμως κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να προκάλεσαν σοβαρή νόσηση σε άλλα άτομα.

μετάλλαξη Όμικρονκρούσματακορονοϊόςθάνατος από κορονοϊόΜετάλλαξη Δέλτα