Δύο προϋπολογισμοί στο φάρμακο και έλεγχος ποσοτήτων συνταγογράφησης

Ελέγχους στις ποσότητες των φαρμάκων που διακινούνται σε νοσοκομεία και φαρμακεία, ώστε να φτάσει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, και πρόσθετο clawback 30% ως ποινή για όσους δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τη μείωση των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων rebate και clawback που έχουν θεσμοθετηθεί να ισχύουν ως το 2022.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε σχετικές ανακοινώσεις μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής που πραγματοποιήθηκε χθες, προαναγγέλλοντας παράλληλα την εξαίρεση των γενοσήμων από την αξιολόγηση της επιτροπής ΗΤΑ, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της επιτροπής HTA, αλλά και αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης.
Επεσήμανε ότι θα υπάρξει άρση του τέλους εισόδου 25% στη θετική λίστα για τα νέα φάρμακα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι μέτρο κομμουνιστικό, το οποίο εμείς δεν δεχόμαστε”.

Δύο προϋπολογισμοί στο φάρμακο

Ο υπουργός προανήγγηλε ακόμη την καθιέρωση δύο προϋπολογισμών στο φάρμακο, ένα για τα ακριβά φάρμακα και ένα για τα λοιπά φάρμακα κοινότητας, ενώ ανακοίνωσε επαναξιολόγηση όλων των φαρμάκων πενταετίας σε ότι αφορά τη διανομή τους, την ασφαλιστική τους τιμή και τη συνταγογράφησή τους βάσει ιατρικών πρωτοκόλλων, μαζί με την καθιέρωση ιατρικών συμβουλίων σε κλινικές και νοσοκομεία, για την επιλογή των θεραπευτικών σχημάτων πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής.

Με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και αναβάθμιση στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ.

Ο υπουργός, έκανε ακόμη λόγο για τιμολόγηση των γενοσήμων στην τιμή του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ για τα πρωτότυπα, σημείωσε πως υπάρχει μεν η λιανική τιμή, όμως υπάρχει και η ασφαλιστική, για την οποία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, παρέχονται εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 90%.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υποσχέθηκε διαχειριστικό έλεγχο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, ενώ ανακοίνωσε πως τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τις συμφωνίες που γίνονται θα είναι διαθέσιμα στην αγορά για λόγους διαφάνειας.

Ο υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε πως εγγυάται τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και της υγείας, όμως με συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για στήριξη του “ηρωικού” ιατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων.

γενόσηματέλος εισοδου 25%αγορά φαρμάκουσυνταγογράφησηΒασίλης ΚικίλιαςHTA