Δύσκολο στοίχημα ο προσυπτωματικός έλεγχος των γυναικών για καρκίνο μαστού

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι πάροχοι υγείας το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση την Παρασκευή, όπως έκανε γνωστό κατά την πρωινή ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το νέο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Ειδικότερα όσον αφορά σ’ αυτή την τελευταία πτυχή, το Εθνικό Πρόγραμμα που περιέχεται στο νομοσχέδιο και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο, θα ξεκινά από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Εκείνο που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό είναι αφενός σε ποιες δομές θα μπορεί να γίνει και πως θα χρηματοδοτηθεί. Κύκλοι από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων δηλώνουν άγνοια για τη συγκεκριμένη διαδικασία, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν αφού οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν. Οι ίδιοι αναφέρουν πως το κονδύλι των 11 εκατ. ευρώ ως όριο δαπανών για μαστογραφίες το 2019 που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χαμηλό και πως ήδη προκύπτει clawback από αυτό.

Παράλληλα και ο αριθμός για πλέον των 2 εκατομμυρίων γυναικών δείχνει αυθαίρετος αφού πολλές από αυτές ήδη έχουν κάνει μαστογραφία. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό εκείνων που ήδη έχουν εξεταστεί παρά μόνο τα στοιχεία όσων έκαναν χρήση της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες που προβαίνουν στη συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο κάποιο συμβολαίου ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και τα προγράμματα δωρεάν μαστογραφιών που χορηγούν ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.

Όπως ανέφερε επίσης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Υπουργείου Υγείας επιδιώκει να επαναλάβει το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύοντας στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Με το νόμο θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το Υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ – Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος -Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

– Προσυμπτωματικός Έλεγχος, ο οποίος θα ξεκινά από τον καρκίνο του μαστού.

δημόσια υγείανομοσχέδιοΚαρκίνος Μαστούανοικτή διαβούλευσηΕΟΠΥΥ