Ε. Αγαπηδάκη: “Mέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid”

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Καλημέρα σε όλους, Καλή Χρονιά. Σε συνέχεια των όσων ανέφερε μόλις ο Υπουργός Υγείας θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις.

Όταν μπήκαν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους, έγινε γιατί πραγματικά είχαμε συρροές με σοβαρή νόσηση και θάνατο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε άλλη λύση. Θυμάστε τα στοιχεία, πέθαναν άνθρωποι κατά δεκάδες στις εντατικές ακριβώς γιατί ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν ένα ύστατο μέτρο που πήραμε στην οξεία φάση της πανδημίας.

Και όπως πολύ εύστοχα έθεσε ο Υπουργός, δεν είμαστε πια σε αυτή την φάση, περνάμε σε μία κανονικοποίηση. Όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορονοϊό.

Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στο να μπορούμε να απαντάμε στο φόβο των ανθρώπων, σεβόμαστε το φόβο των ανθρώπων. Προχωρούμε, λοιπόν, προσπαθώντας, όπως είπε ο Υπουργός, να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να απαντήσουμε στο φόβο με στοιχεία, με ενδυνάμωση, χρησιμοποιώντας όποιο δημιουργικό τρόπο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

Να πω ότι τεχνικά λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, διευρύνουμε συνεχώς το ωράριο, παρατηρούμε καθημερινά όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για να διευκολύνουμε τους πολίτες με ακόμα περισσότερες γραμμές εμβολιαστικές, με κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Θα εμπλακούν σε αυτό και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά. Ήδη εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Για την Πολιτεία, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντιικά, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην Covid καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία.

Να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Άρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, θα ξεπεράσουμε τις 300.000. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει μια δυναμική και αυτή θέλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε σε σχέση με την ενημέρωση, με την ευαισθητοποίηση και των γιατρών. Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους.

Σε σχέση με την γρίπη θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Επειδή φέτος φαίνεται, θα μας πούνε και οι επιστήμονες σε λίγο, να έχουμε ένα αρκετά υψηλό κύμα γρίπης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ήδη περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορονοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα.

Και κλείνω λέγοντας το εξής. Σε οποιοδήποτε φόβο, δισταγμό, ανασφάλεια, το υπουργείο Υγείας απαντά με στοιχεία, με ευαισθησία και σεβόμενο τους φόβους των πολιτών. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε κάθε πολίτη να εμβολιαστεί στην χώρα, ξαναλέω, όπου και αν κατοικεί. Έχει σημασία, να ακούμε τους επιστήμονες. Σεβόμαστε τις γνώμες όλων των ειδικών που βγαίνουν στα Μέσα. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταλαβαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία και η επίσημη ενημέρωση γίνεται από το υπουργείο Υγείας.

Για αυτό έχουμε σήμερα την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, κύριε υπουργέ, την κυρία Κοτανίδου. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε πολύ καίριες θέσεις.

Έχουμε έναν άνθρωπο, επίσης, μαζί μας, τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, νυν πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ο οποίος ήταν αυτός που εκπόνησε με την ομάδα και την συνεργασία των υπόλοιπων ειδικών το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοκόλλων για την πανδημία.

Έχουν συνεισφέρει, λοιπόν, και οι δυο πάρα πολλά. Να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, να απαντήσουν σε απορίες και θα είναι και στην διάθεση μας όλο το επόμενο διάστημα προκειμένου να παρέχουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Ευχαριστώ πολύ».

εμβολιασμοίCovid-19Ειρήνη Αγαπηδάκη