Έχει το λάδι καρύδας οφέλη για το δέρμα;

Τα οφέλη από τη χρήση λαδιού καρύδας για το δέρμα ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ενυδάτωση ξηρού δέρματος, μεταξύ άλλων σε άτομα με παθήσεις όπως το έκζεμα
  • μείωση της φλεγμονής, που μπορεί να προκύψει από τις ακτίνες UVB
  • προώθηση της επούλωσης των πληγών
  • αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες

Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωσή τους.

Το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία εξανθημάτων, όπως η ατοπική δερματίτιδα αλλά και να μειώσει τη φλεγμονή που οφείλεται στις ακτίνες UVB. Επιπλέον μελέτες δείχνουν ότι το λάδι καρύδας  μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ακόμη και όταν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν στο δέρμα. Οι κυτταρικές μελέτες υποδεικνύουν επίσης πιθανές αντιμυκητιακές και αντιικές ικανότητες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας βοηθά επίσης στην ενίσχυση των δερματικών φραγμών για βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης, γεγονός που θα μπορούσε να τα βοηθήσει στην προστασία τους από επιπλοκές στην υγεία.

Είναι ακόμη πιθανό το παρθένο λάδι καρύδας να έχει ευεργετική επίδραση στα γονίδια που παίζουν ρόλο στην πρόκληση φλεγμονής, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει ακριβώς γιατί το λάδι καρύδας ωφελεί το δέρμα, αλλά οι πολυφαινόλες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορεί να συμβάλουν στα βοηθητικά του αποτελέσματα.