Ευτυχία στην νεαρή ενήλικο ζωή και άνοια: πώς σχετίζονται;

Ενώ έως τώρα, η έρευνα έχει δείξει ότι η κακή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να βλάψει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνοντας τον κίνδυνο για άνοια, μια νέα μελέτη με επικεφαλής το UC San Francisco δείχνει ότι η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες.

Η έρευνα προσθέτει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν την κατάθλιψη με την άνοια, και ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτισή της στη μετέπειτα ζωή, η μελέτη του UCSF δείχνει ότι η κατάθλιψη στην πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη γνωστική ικανότητα, 10 χρόνια αργότερα και σε άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer Disease στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καινοτόμες στατιστικές μεθόδους για να προβλέψουν τις μέσες πορείες των καταθλιπτικών συμπτωμάτων για περίπου 15.000 συμμετέχοντες ηλικίας 20 έως 89 ετών, χωρισμένους σε τρία στάδια ζωής: μεγαλύτερης ηλικίας, μέσης ηλικίας και νεαρής ενηλικίωσης. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις προβλεπόμενες κατανομές και διαπίστωσαν ότι σε μια ομάδα περίπου 6.000 μεγαλύτερων ηλικιακά συμμετεχόντων, οι πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης ήταν 73 % υψηλότερες για εκείνους που εκτιμάται ότι έχουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στην πρώιμη ενήλικη ζωή και 43 % υψηλότερα για εκείνους που εκτιμάται ότι έχουν αυξημένη κατάθλιψη συμπτώματα στη μετέπειτα ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άλλα στάδια της ζωής και για τις διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον δείκτη μάζας σώματος, το ιστορικό διαβήτη και το κάπνισμα. Για τα καταθλιπτικά συμπτώματα στη μέση ζωή, οι ερευνητές εντόπισαν μια συσχέτιση με τη γνωστική εξασθένηση.

Οι υπερβολικές ορμόνες στρες μπορεί να βλάψουν την ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων.

“Αρκετοί μηχανισμοί εξηγούν πώς η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Willa Brenowitz, PhD, MPH, από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης του UCSF και το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill. “Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός, ότι η υπερκινητικότητα του κεντρικού συστήματος απόκρισης στο στρες αυξάνει την παραγωγή των γλυκοκορτικοειδών ορμονών του στρες, οδηγώντας σε βλάβη του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων”.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την ατροφία του ιππόκαμπου και μία μελέτη έχει δείξει ταχύτερα ποσοστά απώλειας όγκου στις γυναίκες, είπε.

Στην εκτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε κάθε στάδιο της ζωής, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από νεότερους συμμετέχοντες με δεδομένα από περίπου 6.000 μεγαλύτερους συμμετέχοντες και προέβλεψαν μέσες κατανομές. Αυτοί οι συμμετέχοντες, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 72 στην αρχή της μελέτης και ζούσαν στο σπίτι, είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Υγείας και Σύνθεσης Σώματος και στη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας. Παρακολουθήθηκαν ετησίως ή εξαμηνιαία για έως και 11 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για κατάθλιψη χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται CESD-10, ένα ερωτηματολόγιο 10 στοιχείων που αξιολογεί τα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα. Μέτρια ή υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα βρέθηκαν στο 13% των νέων ενηλίκων, στο 26% των ενηλίκων μέσης ηλικίας και στο 34% των ηλικιωμένων συμμετεχόντων.

Περίπου 1.277 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση μετά από νευροψυχολογικές εξετάσεις, τεκμηριωμένη χρήση φαρμάκων για άνοια ή νοσηλεία με άνοια ως πρωτογενή ή δευτερογενής διάγνωση.

Με το 20 % του πληθυσμού να υποφέρει από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος του στη γνωστική γήρανση, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Kristine Yaffe, MD, από τα τμήματα Uυχιατρικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης του UCSF και Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής. «Θα χρειαστεί μελλοντική εργασία για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, αλλά στο μεταξύ, θα πρέπει να ελέγχουμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη για πολλούς λόγους».

κατάθλιψηεμφάνιση άνοιαςfront-stories