Εγκυμοσύνη: Βιταμίνη D για παιδιά με υψηλότερο IQ

Η βιταμίνη D προστατεύει τον οργανισμό σε πολλά επίπεδα ενώ η ανεπάρκειά της συνδέεται με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα ακόμη και με πολλούς τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν μια ακόμα ευεργετική δράση της βιταμίνης D, η οποία αυτή τη φορά συνδέεται με την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μελέτες, η επάρκεια βιταμίνης D της εγκύου είναι δυνατόν να επηρεάσει θετικά και θεαματικά την γνωστική ανάπτυξη του εμβρύου. 
 
Αυτονόητα η επάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να προστατεύσει την υγεία της μητέρας και να βοηθήσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Εκείνο που μας επισημαίνουν ωστόσο οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο journal of Nutrition, είναι ότι η επάρκεια βιταμίνης D της μητέρας, πιθανότατα να ευθύνεται και για τον υψηλότερο δείκτη IQ που θα παρουσιάσει το παιδί κατά την ανάπτυξή του. Για τους σκοπούς της μελέτης εξετάστηκαν τα δεδομένα 1000 γυναικών και συγκεκριμένα τα επίπεδα της βιταμίνης D που παρουσίαζε κάθε μία από αυτές κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αργότερα, τα παιδιά αυτών των γυναικών, υποβλήθηκαν σε τεστ IQ στην ηλικία των 4-6 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά των γυναικών που παρουσίαζαν επάρκεια της βιταμίνης κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφάνιζαν μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης. 
 
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η βιταμίνη D είναι κυρίως γνωστή για την ευεργετική της δράση στην καλή υγεία των οστών, η μελέτη αυτή έρχεται να μας πει ότι είναι εξίσου πολύτιμη και για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πώς μπορεί κανείς να αυξήσει την πολύτιμη αυτή η βιταμίνη για τον οργανισμό του; Μέρος της απάντησης βρίσκεται στην έκθεση του ατόμου στον ήλιο, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει τη βιταμίνη D στον οργανισμό. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η έκθεση στον ήλιο όσο ευεργετική μπορεί να είναι άλλο τόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί για τον οργανισμό. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι αθώα και γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις. Το αντηλιακό, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία όλους τους μήνες του χρόνου. 
βιταμίνη Dεγκυμοσύνη