“Ξεχείλισε το ποτήρι” : Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες Ειδικής Αγωγής

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες θεραπείες Ειδικής Αγωγής εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών που επιφέρει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας με γνώμονα την περικοπή του προϋπολογισμού με κάθε δυνατό τρόπο.

Όπως καταγγέλλουν οι θεραπευτές, το μόνο που έχουν καταφέρει οι αρμόδιοι, είναι να βυθίσουν τον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής στο απόλυτο χάος. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, οι θεραπευτές καλούνται να επιτελέσουν το επιστημονικό τους έργο σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, ενώ υπουργείο και ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν τα πάντα, ως καλώς καμωμένα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε δημόσια τοποθέτησή του στις 18/1/2017 είχε προσδιορίσει τη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή στα 106 εκ. ευρώ το 2015. Λίγες μέρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τ. Γεωργακόπουλος, στις 24/1/2017 ανέφερε χαρακτηριστικά: « Έχουμε διαπιστώσει, πάντως, ότι το 2015 οι δαπάνες για ειδική θεραπεία έφθασαν στα 104 εκ. ευρώ…». Και στις 24/3/2019 ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι «Από το 2015 μέχρι το 2019 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή προβλέπει 80 – 82 εκατ. ευρώ σταθερά κατ’ έτος».

Μόνο που από τα επίσημα έγγραφα ο προϋπολογισμός για το 2019 προσδιορίζεται στα 65 εκ. ευρώ.

Η οριζόντια περικοπή στη δαπάνη φτάνει το 40%. Μια μείωση αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού.

Οι θεραπευτές καταγγέλλουν ότι ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας προκαλούν χάος στην Ειδική Αγωγή με στόχο να μειωθεί η δαπάνη με κάθε τρόπο.
Ξεκίνησαν με την απόπειρα επιβολής των voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει.
Συνέχισαν με τον νέο ΕΚΠΥ που φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του.
Και ταυτόχρονα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους, ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων.
Παράλληλα, η προχειρότερα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από τον οργανισμό αντικατοπτρίζεται τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, όσο και στην επιτροπή που απορρίπτει γνωματεύσεις μαζικά, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών.

«Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Παναγιώτης Μπούρος.

H τελευταία εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ περί πιστοποίησης, κατά την πάγια τακτική του οργανισμού, εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου.

Πρόκειται για μια εγκύκλιο που εκδόθηκε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, βρίθει ασαφειών και παραπέμπει σε ακόμα μια μεθόδευση προς επίρρωση του στόχου της περικοπής της δαπάνης. Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον οργανισμό παρόχους. Παράλληλα, απειλεί να μην πληρώσει τους ασφαλισμένους ως οφείλει, συνεχίζοντας την άτυπη στάση πληρωμών με άλλο τρόπο.

Απέναντι στις νέες μεθόδευσεις του ΕΟΠΥΥ η στάση της θεραπευτικής κοινότητας είναι ξεκάθαρη:
«Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε θετικά σε κινήσεις που επιτείνουν το χάος στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής.
Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν θα αποδεχθούμε καμία πληρωμή με voucher του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους που μας χρειάζονται, ενώ καλούμε τους γονείς, που ως ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους.
Δεν κρίνεται μόνο η επαγγελματική επιβίωσή μας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τη θεραπεία που έχουν ανάγκη», αναφἐρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής Φιλιώ Βλάχου.