Ειδική αγωγή: Μείωση ταλαιπωρίας γονέων και ακόμη πιο έγκαιρη διάγνωση με τη δυνατότητα συνταγογράφησης λογοθεραπειών, εργοθεραπειών από παιδιάτρους

Ολοι οι παιδίατροι έχουν στο εξής τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες, όπως είναι οι λογοθεραπείες και οι εργοθεραπείες, σε παιδιά και εφήβους, μια απόφαση που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην έγκαιρη διάγνωση ψυχοκοινωνικών και άλλων προβλημάτων των παιδιών και στην καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ δίνει στους παιδιάτρους το δικαίωμα συνταγογράφησης ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, καλύπτοντας έτσι ένα χρόνιο “κενό”. Εως σήμερα τις θεραπείες αυτές συνταγογραφούσαν άλλες ειδικότητες όπως αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι και ΩΡΥΛΑ – οι δύο τελευταίοι για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ειδικότητες αυτές θα συνεχίσουν να γράφουν τις θεραπείες μιας και πρόκειται για τους καθ’ ύλην αρμόδιους ειδικούς, ωστόσο η συνταγογράφηση θα μπορεί να γίνεται και από τους παιδιάτρους σε τομείς που θεωρούν ότι μπορούν να γράψουν μια θεραπεία. Αλλωστε, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Healthmag ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, δεν υπάρχει περίπτωση οι παιδίατροι να επέμβουν σε ζητήματα που άπτονται της ψυχιατρικής. “Μπορούμε όμως εμείς να αντιγράψουμε συνταγές από κάποιον ειδικότερο για να επαναληφθούν. Επιπλέον σε κάποια πολύ απλά πράγματα, όπως ο στραβισμός ή όταν ένα παιδί δεν προφέρει το ‘σ’ μπορούμε να δώσουμε κάποιες θεραπείες ή όταν πρόκειται για προβλήματα μέσα στο γνωστικό μας αντικείμενο, για παράδειγμα συγκεκριμένες παθήσεις αναπνευστικών νοσημάτων”, σημειώνει.
Ενα ακόμη μείζον ζήτημα που λύνεται με τη νέα απόφαση είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των γονέων που χρειάζονταν να παραπεμφθούν από τον παιδίατρο των παιδιών τους σε άλλο ειδικό.

Το “κλειδί” σε προβλήματα που απαιτούν ειδικές θεραπείες είναι η έγκαιρη διάγνωση. Και ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που παρακολουθεί τα παιδιά από μωρά και σε τακτική βάση, στο πλαίσιο εμβολιασμού, κάποιας ίωσης κτλ. “Ο ρόλος μας, επομένως, είναι πολύ σημαντικός και στο κέντρο της συνεργατικής ομάδας που πρέπει να υπάρχει”, λέει ο κ. Νταλούκας. Μάλιστα, επικαλείται έρευνα προ λίγων ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το 30% παιδιών με ψυχοκοινωνικά και άλλα προβλήματα παραμένει αδιάγνωστο. “Φανταστείτε στη χώρα μας”, προσθέτει.

Η Ομοσπονδία των παιδιάτρων απέστειλε επιστολή στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας να ενημερωθούν όλα τα μέλη της για τη διαδικασία συνταγογράφησης των ειδικών θεραπειών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις για την κατάρτιση και πιστοποίηση παιδιάτρων. Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, έχει πραγματοποιηθεί μια πρώιμη συζήτηση με καθηγήτριες του ΕΚΠΑ ώστε να παραχωρηθεί έμψυχο και άψυχο εκπαιδευτικό υλικό για κατάρτιση των παιδιάτρων στην ψυχοκοινωνική υγεία και έπειτα να βρεθεί ένας τρόπος πιστοποίησής τους. “Θα αισθάνονται έτσι οι παιδίατροι ασφαλέστερα μέσα σε αυτό το αντικείμενο”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκης, οι παιδίατροι από εδώ και στο εξής θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες όπως είναι οι λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, συμβουλευτική γονέων και ειδική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

“Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις, σε περιπτώσεις παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών, παρέχονται μετά από ηλεκτρονική γνωμάτευση:

από παιδοψυχίατρους και κατ’ εξαίρεση σε παραμεθόριες περιοχές, από ψυχίατρο ενηλίκων,

από ιατρούς ειδικότητας νευρολογίας,

από παιδίατρους,

από ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης σε περιπτώσεις με κινητικά, νευρολογικά και μικτά προβλήματα,

από ιατρούς ειδικότητας ωτορινολαρυγγολογίας και οφθαλμολογίας σε περιπτώσεις παιδιών με αισθητηριακές διαταραχές,

από ορθοπαιδικούς σε περιπτώσεις μετεγχειρητικών κινητικών προβλημάτων ή ως συνέπεια μαιευτικής παράλυσης από κλινική Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Κέντρων Παιδοψυχικής Υγιεινής, Κέντρων Υγείας ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Δημόσια ή εποπτευόμενα από Δημόσιο Φορέα ή από ιατρούς που ασκούν ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα, πιστοποιημένους στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ”.

ειδικές θεραπείεςειδική αγωγή|ΕΟΠΥΥπαιδίατροι