Είναι αποτελεσματικός ο χυμός cranberry κατά των ουρολοιμώξεων; 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος  επηρεάζουν πάνω από το 50% των γυναικών τουλάχιστον μία φορά και το ένα τρίτο από αυτές αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Μια νέα μετα-ανάλυση από Αυστραλούς ερευνητές που περιλαμβάνει σχεδόν 9.000 άτομα επιβεβαιώνει τη φήμη του cranberry ως χρήσιμου συμπληρώματος για άτομα που θέλουν να αποφύγουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Στην ανάλυση των επιστημόνων, η προστατευτική δράση του cranberry ήταν εμφανής σε γυναίκες, παιδιά και άτομα ευάλωτα σε ουρολοιμώξεις μετά από ιατρικές παρεμβάσεις.

Οι συγγραφείς λένε ότι η εργασία τους προσφέρει πειστικές αποδείξεις ότι ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων από ουρολοίμωξη σε ορισμένα άτομα που έχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Το Cranberry θεωρείται από καιρό ως προληπτική ή θεραπευτική θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η έρευνα έχει παράγει αντικρουόμενα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του.  Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders και του The Children’s Hospital στο Westmead στην Αυστραλία δημοσίευσαν πρόσφατα μια παγκόσμια μελέτη που δείχνει ότι τα προϊόντα cranberry μπορεί πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης σε ορισμένες ομάδες.

Αυτή είναι η πέμπτη ενημέρωση μιας κριτικής που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998 και ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2012. Εμφανίζεται στις  Κριτικές Cochrane .

E. coli  και ουρολοίμωξη

Οι ουρολοιμώξεις αναπτύσσονται όταν τα βακτήρια εισέρχονται και μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα και τα νεφρά.  Η ανάπτυξη του  Escherichia coli  ( E. coli ) στο ουροποιητικό σύστημα είναι η πιο κοινή αιτία ουρολοίμωξης.

Αυτό το στέλεχος βακτηρίων υπάρχει φυσικά στο έντερο, αλλά μπορεί να ταξιδέψει στην ουροδόχο κύστη μέσω μόλυνσης των κοπράνων. Στη συνέχεια κολλάει στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και αναπαράγεται.

Οι ουρολοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να εξελιχθούν στα νεφρά και σε επιπλοκές όπως η σήψη ενώ η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

 

Το Cranberry περιέχει  προανθοκυανιδίνες  (PAC), έναν τύπο  πολυφαινόλης . Αυτά τα θρεπτικά συστατικά «επίθεσης και άμυνας» έχουν αξιοσημείωτο αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό δυναμικό.

Σε ένα  ερευνητικό άρθρο του 2022 , Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το PAC μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή του σχηματισμού βακτηριακού βιοφίλμ στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος. Έδειξαν επίσης ότι το PAC μπορεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ουροπαθογόνων  γονιδίων του E. coli  «μολυσματικών γονιδίων σε πρώιμο στάδιο στη δεξαμενή του εντέρου».

Οι ερευνητές εξέτασαν το  Ειδικό Μητρώο Νεφρού και Μεταμοσχεύσεων Cochrane  έως τον Μάρτιο του 2023. Ανέλυσαν αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές προϊόντων cranberry σε σύγκριση με εικονικά φάρμακα, παρέμβαση με αντιβιοτικά ή προβιοτικά ή καμία ειδική θεραπεία για την πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Η ομάδα πρόσθεσε 26 νέες μελέτες σε αυτήν την ενημέρωση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μελετών σε 50 με 8.857 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συντριπτική πλειονότητα συνέκρινε τα προϊόντα cranberry με ένα εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία για ουρολοίμωξη και προσδιόρισε ότι η κατανάλωση cranberries ως χυμός ή η λήψη κάψουλας μείωσε τον αριθμό των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, σε παιδιά και σε άτομα επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις μετά από ιατρικές παρεμβάσεις όπως η ουροδόχος κύστη. ακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα σημαντικό προστατευτικό όφελος μεταξύ των παιδιών και των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο ουρολοίμωξης λόγω παρεμβάσεων όπως η ακτινοθεραπεία της ουροδόχου κύστης.

Δεν ήταν σαφές εάν ο χυμός cranberry, τα δισκία ή οι διαφορετικές δόσεις PAC ήταν πιο αποτελεσματικά κατά των ουρολοιμώξεων.

Λίγοι άνθρωποι ανέφεραν παρενέργειες από την κατανάλωση προϊόντων cranberry. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν στομαχικές διαταραχές.

Ωστόσο, η μελέτη ανέφερε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων με αυτές τις παρενέργειες «πιθανώς δεν διαφέρει μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν προϊόντα cranberry και εκείνων που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο ή χωρίς ειδική θεραπεία.

ουρολοιμώξειςουρολοίμωξηfront-storiescranberry