Είναι δυνατόν να μείνω έγκυος μετά την εμμηνόπαυση;

Η γονιμότητα της γυναίκας τελειώνει 7-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Οι διεθνείς επιστημονικές οδηγίες επισημαίνουν ότι μία γυναίκα είναι γόνιμη μέχρι την ηλικία των 43 και για κάθε πλήρη εγκυμοσύνη και τοκετό που έχει προηγηθεί κερδίζει ένα χρόνο γονιμότητας. Το τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων ωαρίων στις ωοθήκες που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών δηλ. οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ο μόνος τρόπος τεκνοποίησης για μία γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση είναι η δωρεά ωαρίων.

Εμμηνόπαυση και Κλιμακτήριος

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται στην περίοδο της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 50-54 ετών. Μια γυναίκα θεωρείται ότι έχει εμμηνόπαυση όταν δεν έχει εμμηνορρυσία για ένα χρόνο έστω και αν τα σωματικά συμπτώματα εμφανιστούν νωρίτερα. Η μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση είναι γνωστή ως κλιμακτήριος.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Στην αρχή της κλιμακτηρίου, οι κύκλοι της γυναίκας γίνονται ακανόνιστοι ενώ εμφανίζονται και οι πρώτες εξάψεις. Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει το γεννητικό σύστημα προκαλώντας κολπική ξηρότητα που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επαφή και να προκαλέσει κολπικές λοιμώξεις. Επίσης, οι μύες του περινέου χαλαρώνουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακράτειας. Άλλες επιπτώσεις της ορμονικής ένδειας είναι η οστεοπόρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα επειδή μειώνεται η προστατευτική δράση των οιστρογόνων στα οστά και την καρδιά. Τέλος, οι γυναίκες μπορεί επίσης να υποφέρουν από εναλλαγές της διάθεσης και απώλεια της λίμπιντο.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν η ωοθηκική ανεπάρκεια εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών τότε η διάγνωση είναι πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI). Η πρόωρη απώλεια της λειτουργίας των ωοθηκών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως γενετικές ανωμαλίες (σύνδρομο Turner, σύνδρομο Εύθραυστο Χ), αυτοάνοσες ανωμαλίες (υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα), ιογενείς λοιμώξεις (ελονοσία, ανεμοβλογιά), ογκολογικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την εμμηνόπαυση σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δηλαδή αμηνόρροια. Ο ορμονικός έλεγχος θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της απώλειας της λειτουργίας των ωοθηκών.

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Στην ηλικία της περιεμμηνόπαυσης, εάν η γυναίκα επιθυμεί να γίνει μητέρα και έχει διαγνωστεί η ωοθηκική ανεπάρκεια, συνιστάται η επιλογή της δωρεάς ωαρίων. Στην Ελλάδα νομικά επιτρέπεται η εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι την ηλικία των 54 ετών εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας. Έτσι, αν και τα αποθέματα των ωοθηκών έχουν εξαντληθεί , μέχρι την ηλικία των 54 ετών το όνειρο της γυναίκας να γίνει μητέρα μπορεί να εκπληρωθεί χάρη στη δωρεά ωαρίων.

Πληροφορίες από https://www.iakentro.com/

εμμηνόπαυσηκλιμακτήριοςεγκυμοσύνη