Είναι η hot yoga η απάντηση στην υπέρταση;

Μικρή μελέτη προτείνει τη hot yoga, για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η yoga σε θερμοκρασία δωματίου έχει φανεί ότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο οι ερευνητές στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Texas στο San Marcos είπαν ότι λίγα ήταν γνωστά για την hot yoga, η οποία συνήθως γίνεται σε υγρό περιβάλλον, με θερμοκρασίες δωματίου περίπου 40,5 βαθμών Κελσίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 65 ετών. Θεωρήθηκε πως είχαν αυξημένη πίεση ή ότι βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της υπέρτασης. Δεν πήραν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και δεν είχαν κάνει κάποια άσκηση για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι μισοί ξεκίνησαν hot yoga τρεις φορές την εβδομάδα από μία ώρα. Μετά από 12 εβδομάδες η συστολική αρτηριακή πίεση σε αυτά τα άτομα μειώθηκε από 12,6 κατά την έναρξη της μελέτης σε 12,1 και η μέση διαστολική πίεση μειώθηκε από 8,2 σε 7,9.

Επιπλέον είδαν τα επίπεδα στρες τους να μειώνονται δραστικά – αλλαγές που δεν παρατηρήθηκαν σε όσους δεν έκαναν τη συγκεκριμένη μορφή άσκησης.

“Η hot yoga θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φαρμακευτική αγωγή”, δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης Stacy Hunter, επίκουρη καθηγήτρια, διευθύντρια του εργαστηρίου καρδιαγγειακής φυσιολογίας στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Texas.

“Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες, προτού μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η hot yoga έχει θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση”.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες για την Υπέρταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που γίνονται στη Νέα Ορλεάνη.

Πάντως κάποια μέτρα πρόληψης είναι απαραίτητα, πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Οι ενήλικες πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα άσκηση. Όσοι κάνουν hot yoga, θα πρέπει να ενυδατώνονται όταν φθάνουν στην αίθουσα, να πίνουν νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια του μαθήματος, να ντύνονται κατάλληλα, να μην το παρακάνουν και να γνωρίζουν τα συμπτώματα της υπερθέρμανσης του σώματος.

 

 

υπέρτασηhot yoga